Makarony/ Obiady

Makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

4.3/5 - (12 )

Przepis na makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami jest bardzo prosty w przygotowaniu, a także szybki – gotowanie zajmuje około 30 minut. Jeżeli lubicie śmietanowe sosy i szpinak, koniecznie musicie go zrobić. Jak dla mnie sekretem tego makaronu jest odpowiednia ilość czosnku… 🙂 Im więcej, tym smaczniej.


Zajrzyjcie także do innych przepisów na makaron:

Spaghetti napoli

Makaron z pesto bazyliowym i pomidorkami cherry

Przepis na makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 30

Składniki

  • opakowanie mrożonego szpinaku Poltino (450g)
  • opakowanie sera pleśniowego lazur niebieski (100g)
  • śmietanka do sosów 18% (250ml)
  • 8-10 pomidorów suszonych w zalewie
  • 3 ząbki czosnku
  • szalotka
  • łyżka masła
  • płaska łyżka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

1

Rozgrzewamy patelnie i roztapiamy na niej masło, dodajemy zamrożony szpinak.

2

Kiedy szpinak się rozmrozi dodajemy szalotkę, ząbki czosnku i doprawiamy gałką muszkatołową.

3

Całość zalewamy śmietanką i wkładamy na patelnie pokruszony ser.

4

Gotujemy do momentu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.

5

Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone w kawałki suszone pomidory.

6

Podajemy z ugotowanym makaronem.

Porady

Jeżeli chcecie, aby makaron był bardziej sycący, polecam dodać do niego wcześniej podsmażoną/upieczoną pierś z kurczaka.

makaron_ze_szpinakiem_2makaron_ze_szpinakiem_poltino

 

  
    

Może ci się spodobać

10 komentarzy

  • Reply
    Halina
    25/01/2020 at 00:47

    cudowne zdjęcia, kiedy na nie spoglądam jestem coraz bardziej głodna, a jest późna pora – niedobrze 🙂

  • Reply
    Renia
    17/11/2018 at 19:00

    A, że trzeba poczekać żeby szpinak odparował …?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      21/11/2018 at 22:05

      Tak, musi się rozmrozić

  • Reply
    Tamara
    18/04/2017 at 18:32

    Mam ogromną ochotę na sprawdzenie tego przepisu i przede wszystkim – pysznie.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      18/04/2017 at 19:05

      Polecam szczerze 🙂

  • Reply
    Nuta25
    28/12/2016 at 14:08

    Dlaczego nigdzie nie podaje Pani normalnych opisów ilości produktów tj. g, ml itp. prosze mi uwierzyć, że niektórzy nie mają talentu do gotowania i potrzebują konkretnych ilości składników. Nie wiem np. ile to jest opakowanie szpinaku Poltino albo opakowanie sera lazur, bo przecież go można kupić na kilogramy….

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      28/12/2016 at 18:56

      Dziękuję za uwagę i na pewno przepisy poprawie pod tym kątem. Opakowanie szpinaku to 450 g, a ser 100g

  • Reply
    Gosia
    23/10/2016 at 16:31

    Uwielbiam takie dania! Mogłabym jeść niemal codziennie 😀

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top