Przepis na makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami jest bardzo prosty w przygotowaniu, a także szybki – gotowanie zajmuje około 30 minut. Jeżeli lubicie śmietanowe sosy i szpinak, koniecznie musicie go zrobić. Jak dla mnie sekretem tego makaronu jest odpowiednia ilość czosnku… 🙂 Im więcej, tym smaczniej.
Zajrzyjcie także do innych przepisów na makaron:
Makaron z pesto bazyliowym i pomidorkami cherry
Przepis na makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- opakowanie mrożonego szpinaku Poltino (450g)
- opakowanie sera pleśniowego lazur niebieski (100g)
- śmietanka do sosów 18% (250ml)
- 8-10 pomidorów suszonych w zalewie
- 3 ząbki czosnku
- szalotka
- łyżka masła
- płaska łyżka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Rozgrzewamy patelnie i roztapiamy na niej masło, dodajemy zamrożony szpinak.
Kiedy szpinak się rozmrozi dodajemy szalotkę, ząbki czosnku i doprawiamy gałką muszkatołową.
Całość zalewamy śmietanką i wkładamy na patelnie pokruszony ser.
Gotujemy do momentu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone w kawałki suszone pomidory.
Podajemy z ugotowanym makaronem.
Porady
Jeżeli chcecie, aby makaron był bardziej sycący, polecam dodać do niego wcześniej podsmażoną/upieczoną pierś z kurczaka.
10 komentarzy
Halina
25/01/2020 at 00:47cudowne zdjęcia, kiedy na nie spoglądam jestem coraz bardziej głodna, a jest późna pora – niedobrze 🙂
Renia
17/11/2018 at 19:00A, że trzeba poczekać żeby szpinak odparował …?
Kasia Nowakowska
21/11/2018 at 22:05Tak, musi się rozmrozić
Tamara
18/04/2017 at 18:32Mam ogromną ochotę na sprawdzenie tego przepisu i przede wszystkim – pysznie.
Kasia Nowakowska
18/04/2017 at 19:05Polecam szczerze 🙂
Nuta25
28/12/2016 at 14:08Dlaczego nigdzie nie podaje Pani normalnych opisów ilości produktów tj. g, ml itp. prosze mi uwierzyć, że niektórzy nie mają talentu do gotowania i potrzebują konkretnych ilości składników. Nie wiem np. ile to jest opakowanie szpinaku Poltino albo opakowanie sera lazur, bo przecież go można kupić na kilogramy….
Kasia Nowakowska
28/12/2016 at 18:56Dziękuję za uwagę i na pewno przepisy poprawie pod tym kątem. Opakowanie szpinaku to 450 g, a ser 100g
Gosia
23/10/2016 at 16:31Uwielbiam takie dania! Mogłabym jeść niemal codziennie 😀
Kasia Nowakowska
24/10/2016 at 12:38Identycznie jak ja 🙂 Pozdrawiam!