Lifestyle/ Restauracje

Restauracja Sketch w Teatrze Wielkim | Warszawa

Wizyta w Sketch w Tetrze Wielkim była prawdziwą przyjemnością. Czytając w sieci recenzje na temat miejsca nie wiedziałam czego się spodziewać, bo opinie były bardzo różne. Jednak trudno opierać się na głosach sprzed kilku miesięcy, bowiem we wrześniu zmienił się szef kuchni, którym jest teraz Sebastian Olma, znany przede wszystkim z show kulinarnego Top Chef.


Czego spróbowałam?


Tatar wołowy/ marynowane grzyby/ orzech laskowy/ cebula szalotka – 28 zł

Najlepszy tatar w Warszawie, jaki jadłam do tej pory. Tatar, którego nie musiałam doprawiać nawet gramem soli. Proporcje wszystkich składników idealnie się wypełniały. Co ważne, mięso było delikatne oraz aromatyczne. Takiego tatara oczekuje od dobrej restauracji.


Własnoręcznie robione pielmieni jagnięce/ kwaśna śmietana/ musztarda Dijon – 22 zł

Serwowane na przystawkę, jednak z powodzeniem (jeżeli zamawiamy również zupę) mogą być także daniem głównym. Co ważne – pierożki były bardzo świeże, dopiero co wyjęte z wody, podane z masełkiem, świeżym pieprzem oraz śmietaną i musztardą. Mięso w środku było mięciutkie.


Zupa rybna z krewetkami – 16 zł

Gdybym otrzymała zupę rybną bez krewetek, papryki i kolendry na wierzchu nie wiem czy zjadłabym całą, bo pewnie jej smak by mnie przytłoczył. Jednak dzięki niezblendowanym składnikom, z którymi została podana, to była uczta dla podniebienia. Kolendra dodała fajnego kopa całości.


Żurek beskidzki z chrzanem – 15 zł

Żurku udało mi się spróbować odrobinę. To zupełnie inny żurek od tych, które jadałam w domu/innych restauracjach. Był smaczny i bardzo, ale to bardzo delikatny (również nie był tłusty) i aromatyczny. Podany z dużą ilością mięska (info dla mężczyzn 😉 ).


Jagnięcina rasy Merynos/ kremowa polenta/ smażone warzywa/ orzechy nerkowca – 56 zł

To „flagowe” danie chyba miało mnie zaskoczyć?, jednak nie do końca mnie przekonało. Nie było w nim nic co zasługuje na uwagę, no może tylko fakt, że to jagnięcina z Merynosa. Gdybym mogła przekalkulować, zdecydowanie zamówiłabym za ten budżet pielmieni, zupę rybną i deser 🙂


Waniliowy Cream Brulee z marakują – 16 zł

Mniam, mniam, mniam. Delikatnie słodki, o kremowej konsystencji z marakują, która podkręciła smak i nadała wyrazistości. Jeżeli nie lubicie dość słodkich deserów, ten będzie w sam raz.


Kremowy sernik z owocami – 16 zł

Czy istnieje sernik idealny? Tak, ten! Mmmmmm………..


sketch_restauracja_11

sketch_restauracja_12 sketch_restauracja_13sketch_restauracja_10sketch_restauracja_9sketch_restauracja_7 sketch_restauracja_8sketch_restauracja_5 sketch_restauracja_6sketch_restauracja_3 sketch_restauracja_4sketch_restauracja_1

 

 

sketch_restauracja_2


Podsumowując Sketch w Teatrze Wielkim: miejsce bardzo przypadło mi do gustu. Restauracja  nadaje się zarówno na obiad z rodziną, szybką kawę czy spotkanie znajomych po latach. Atmosfera w niej jest bardzo luźna i przyjemna. Rośliny, tablice kredowe czy w końcu elementy „pop-art” ocieplają atmosferę.

Jeżeli chodzi o jedzenie, praktycznie wszystko było jak dla mnie idealnie doprawione. Smaki doskonale się przenikały. Nie dodałam ani grama soli!, co jest u mnie dziwne. Kolejnym razem wrócę na burgery i nowe menu. Ceny w stosunku do jakości i wielkości porcji są bardzo ok. Tylko mam jedną małą uwagę, brakowało mi w karcie prostego, niedrogiego makaronu. Poza tym… POLECAM Z CZYSTYM SUMIENIEM! 🙂


Sketch w Teatrze Wielkim Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top