Restauracja Ale Gloria w Warszawie to miejsce sygnowane nazwiskiem samej Magdy Gessler. Miałam okazję już kilkukrotnie pojawić w restauracji i za każdym razem spróbowałam czegoś nowego. Standardem jest, że w tym miejscu zawsze możemy liczyć na sezonowe menu. Postawiliśmy więc na część dań już wiosennych, a część tradycyjnych – z gęsiną, która tutaj wiedzie prym. W restauracji znajdziemy bowiem specjalną kartę, która poświęcona jest daniom wyłącznie z gęsiny. Oczywiście przed podaniem dań otrzymaliśmy czekadełko, czyli kremową pastę z koperkiem i ciemnym pieczywem.
Co na przystawkę?
Postawiliśmy na zupy. Na co dzień jadamy ich niewiele, a każda okazja, aby urozmaicić sobie menu jest dobra 🙂 Wybrałam zupę z gęsiną i byłam zachwycona. Dokładniej danie to zupa z gęsiny z przypieczoną dymką i klapsą (gruszą), z babeczką z kaszy perłowej z suszonymi grzybami. Połączenie gęsiny ze słodkim owocem oraz dodatkami było bardzo ciekawym doznaniem smakowym. Jedząc, nabierałam na łyżkę odrobinę kaszy z grzybami i zanurzałam w aromatycznym bulionie. Szczerze polecam. Moja druga połówka zamówiła natomiast zupę ze świeżych warzyw z jajem poche, suto zasypaną koprem i dymką. Warzywa były jędrne, ugotowane al dente. To dobry wybór dla osób, które poszukują świeżych i lekkich pozycji w menu.
Co na danie główne?
Zostałam przy gęsinie i na danie główne zamówiłam Konfitowane udo gęsi z sosem wiśniowo – chrzanowym podane z pyzami i zasmażanymi buraczkami. Gęsina była miękka i delikatna, pyzy z okrasą i buraczki pasowały do niej doskonale. Oczywiście do tego dania nie mogło zabraknąć nalewki Saska Wiśnia z nutą rumu. Jako drugie danie zamówiliśmy ponownie pozycje z menu sezonowego. Była to pierś perliczki podana ze szparagami oraz sosem morelowym. Dodatkiem były także świeże pomidorki koktajlowe. W jednym jak i drugim daniu sos z owocową nutą dopełnił ich smak.
Po tak sutym obiedzie zrezygnowaliśmy z deseru, jednak w menu znajdziecie wiele różnorodnych pozycji, jak klasyczna beza czy sernik, truskawki zabaglione, domowe lody czy tort trufla czekoladowa.
Restauracja Ale Gloria to miejsce, w którym odpoczniemy od zgiełku zatłoczonego miasta i zjemy smaczne dania kuchni polskiej. To tutaj zjecie najlepszą gęsinę w Polsce, która jest dostarczana od najlepszych dostawców. Zachęcam Was także do spróbowania pierogów z kaszanka, które jakiś czas temu skradły moje podniebienie
0 komentarzy