Mięsa/ Obiady

Polędwiczka duszona w sosie własnym

Duszona polędwiczka wieprzowa

Polędwiczka duszona w sosie własnym jest doskonałą propozycją na drugie danie i odmianą od standardowych kotletów schabowych czy kotletów mielonych. Polędwica jest jedną ze smaczniejszych części wieprzowiny. Osobiście, bardzo lubię polędwicę wieprzową podaną z ziemniaczkami lub plackami ziemniaczanymi – na zdjęciu jest podana z kopytkami ze szpinakiem. Aby polędwica była smaczna, należy pamiętać o jednej zasadzie – przed smażeniem warto wyjąć polędwicę z lodówki, aby nabrała temperatury pokojowej. Dzięki temu nasza polędwiczka będzie delikatna i miękka.

Zapraszam Was także na inne przepisy z wykorzystaniem polędwiczki wieprzowej:

Smażone polędwiczki wieprzowe

Pieczona polędwiczka wieprzowa

Polędwiczki w kremowym sosie własnym

Przepis na polędwiczkę duszoną w sosie własnym

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • szklanka bulionu/wody
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Przepis

1

Polędwiczkę kroimy w 1-2 cm plastry, każdy z nich lekko rozbijamy dłonią i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.

2

Następnie plastry polędwiczki smażymy na złoto z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Po czym mięso z tłuszczem ze smażenia przekładamy do płaskiego garnka/głębokiej patelni.

3

Dodajemy do mięsa cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek. Całość zalewamy bulionem lub ewentualnie wodą. Dusimy pod przykryciem około 40 minut, do momentu, aż polędwiczki zmiękną.

Duszona polędwiczka wieprzowa
 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top