Polędwiczka duszona w sosie własnym jest doskonałą propozycją na drugie danie i odmianą od standardowych kotletów schabowych czy kotletów mielonych. Polędwica jest jedną ze smaczniejszych części wieprzowiny. Osobiście, bardzo lubię polędwicę wieprzową podaną z ziemniaczkami lub plackami ziemniaczanymi – na zdjęciu jest podana z kopytkami ze szpinakiem. Aby polędwica była smaczna, należy pamiętać o jednej zasadzie – przed smażeniem warto wyjąć polędwicę z lodówki, aby nabrała temperatury pokojowej. Dzięki temu nasza polędwiczka będzie delikatna i miękka.
Zapraszam Was także na inne przepisy z wykorzystaniem polędwiczki wieprzowej:
Smażone polędwiczki wieprzowe
Pieczona polędwiczka wieprzowa
Polędwiczki w kremowym sosie własnym
Przepis na polędwiczkę duszoną w sosie własnym
Drukuj przepisSkładniki
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- mała cebula
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka majeranku
- szklanka bulionu/wody
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przepis
Polędwiczkę kroimy w 1-2 cm plastry, każdy z nich lekko rozbijamy dłonią i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
Następnie plastry polędwiczki smażymy na złoto z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Po czym mięso z tłuszczem ze smażenia przekładamy do płaskiego garnka/głębokiej patelni.
Dodajemy do mięsa cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek. Całość zalewamy bulionem lub ewentualnie wodą. Dusimy pod przykryciem około 40 minut, do momentu, aż polędwiczki zmiękną.

1 komentarz
Kkkk
07/08/2021 at 13:54Super