Dania z wieprzowiną/ Mięsa/ Obiady

Polędwiczka duszona w sosie własnym

Duszona polędwiczka wieprzowa

Polędwiczka duszona w sosie własnym jest doskonałą propozycją na drugie danie i odmianą od standardowych kotletów schabowych czy kotletów mielonych. Polędwica jest jedną ze smaczniejszych części wieprzowiny. Osobiście, bardzo lubię polędwicę wieprzową podaną z ziemniaczkami lub plackami ziemniaczanymi – na zdjęciu jest podana z kopytkami ze szpinakiem. Aby polędwica była smaczna, należy pamiętać o jednej zasadzie – przed smażeniem warto wyjąć polędwicę z lodówki, aby nabrała temperatury pokojowej. Dzięki temu nasza polędwiczka będzie delikatna i miękka.

Zapraszam Was także na inne przepisy z wykorzystaniem polędwiczki wieprzowej:

Smażone polędwiczki wieprzowe

Pieczona polędwiczka wieprzowa

Polędwiczki w kremowym sosie własnym

Przepis na polędwiczkę duszoną w sosie własnym

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • szklanka bulionu/wody
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Przepis

1

Polędwiczkę kroimy w 1-2 cm plastry, każdy z nich lekko rozbijamy dłonią i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.

2

Następnie plastry polędwiczki smażymy na złoto z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Po czym mięso z tłuszczem ze smażenia przekładamy do płaskiego garnka/głębokiej patelni.

3

Dodajemy do mięsa cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek. Całość zalewamy bulionem lub ewentualnie wodą. Dusimy pod przykryciem około 40 minut, do momentu, aż polędwiczki zmiękną.

Duszona polędwiczka wieprzowa
  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top