Smażone boczniaki podane ze świeżym pieczywem, posypane solą smakują znakomicie. Panierkę do grzybów robię z jajka, mąki, odrobiny soli i pieprzu oraz papryki słodkiej – smażę na oleju na złocisty kolor. Podaję jeszcze ciepłe. Tak przyrządzone smażone boczniaki przypominają mi kanie, na które czekam każdego roku.
Zobacz też:
Rydze na maśle
Świeże trufle – najdroższe grzyby świata. Co z nich zrobić?
Przepis na smażone boczniaki
Drukuj przepisSkładniki
- kilka boczniaków
- jajko
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta papryki
- mąka do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
- pieczywo do podania
Przepis
Boczniaki oczyszczamy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeżeli są duże, kroimy na mniejsze kawałki.
Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, dodajemy sól, pieprz, paprykę - mieszamy. Na drugi talerzyk wsypujemy mąkę.
Mocno rozgrzewamy olej na patelni - jego ilość musi zakrywać całą jej powierzchnie.
Obtaczamy kawałki grzybów w jajku, a następnie mące. Smażymy kilka minut z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Najlepiej smakują z pieczywem, lekko posypane solą.
0 komentarzy