Na szybko/ Przekąski/ Przystawki

Smażone boczniaki

Smażone boczniaki

Smażone boczniaki podane ze świeżym pieczywem, posypane solą smakują znakomicie. Panierkę do grzybów robię z jajka, mąki, odrobiny soli i pieprzu oraz papryki słodkiej – smażę na oleju na złocisty kolor. Podaję jeszcze ciepłe. Tak przyrządzone smażone boczniaki przypominają mi kanie, na które czekam każdego roku.

Zobacz też:

Rydze na maśle

Świeże trufle – najdroższe grzyby świata. Co z nich zrobić?

Przepis na smażone boczniaki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 10 minut

Składniki

  • kilka boczniaków
  • jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki
  • mąka do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pieczywo do podania

Przepis

1

Boczniaki oczyszczamy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeżeli są duże, kroimy na mniejsze kawałki.

2

Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, dodajemy sól, pieprz, paprykę - mieszamy. Na drugi talerzyk wsypujemy mąkę.

3

Mocno rozgrzewamy olej na patelni - jego ilość musi zakrywać całą jej powierzchnie.

4

Obtaczamy kawałki grzybów w jajku, a następnie mące. Smażymy kilka minut z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

5

Najlepiej smakują z pieczywem, lekko posypane solą.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top