Śniadania

Rydze na maśle

Rydze na maśle nauczyłam się jeść u mojego dziadka… z dużą ilością soli i świeżym pieczywem. Pycha 🙂 Ciekawi mnie czy znacie i spożywacie? A jeżeli tak, w jakich postaciach? Czy smażycie, marynujecie? Jak byłam dzieckiem, bardzo często wybierałam się na grzybobrania – grzyby w mojej rodzinie królują od zawsze. Kocham zbierać, nawet bardziej niż jeść 😉 Dopiero kilka lat temu doceniłam smak grzybów i odkryłam je na nowo. Zachęcam Was serdecznie do skorzystania z jesieni i wybrania się na grzybobranie, to ogromna frajda! 🙂


Właściwa nazwa tego gatunku grzyba to Mleczaj rydz. Są one wysoko cenione w kuchni, wyborne, wyjątkowe. Doskonałe do marynowania i smażenia, nie nadają się natomiast do suszenia czy zup.


Zobaczcie też:

Śmietanowy sos grzybowy

Risotto z suszonymi grzybami

Przepis na rydze na maśle

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • 150 g rydzów
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • pieczywo do podania

Przepis

1

Grzyby oczyszczamy, dokładnie płuczemy i wykładamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Jeżeli rydze są duże, odcinamy nóżki i kroimy wzdłuż na pół, a kapelusze kroimy na cztery części. Małe rydze można smażyć całe.

2

Rozgrzewamy na patelni masło, kiedy zacznie skwierczeć, wrzucamy grzyby. Smażymy po około 5 minut z obu stron.

3

Kiedy na patelni powstanie delikatny, maślano-grzybowy sos, zdejmujemy rydze z gazu. Na koniec doprawiamy solą. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    smilero
    12/10/2017 at 13:23

    Pysznie to wygląda, ale nie ważne jak bym się starała, to i tak moja babcia robi najlepsze rydze pod słońcem! Wiele lat doświadczenia z moimi wujkami i mamą robi swoje. 😉

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/10/2017 at 13:26

      U mnie z kolei dziadek 😉

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top