Rydze na maśle nauczyłam się jeść u mojego dziadka… z dużą ilością soli i świeżym pieczywem. Pycha 🙂 Ciekawi mnie czy znacie i spożywacie? A jeżeli tak, w jakich postaciach? Czy smażycie, marynujecie? Jak byłam dzieckiem, bardzo często wybierałam się na grzybobrania – grzyby w mojej rodzinie królują od zawsze. Kocham zbierać, nawet bardziej niż jeść 😉 Dopiero kilka lat temu doceniłam smak grzybów i odkryłam je na nowo. Zachęcam Was serdecznie do skorzystania z jesieni i wybrania się na grzybobranie, to ogromna frajda! 🙂
Właściwa nazwa tego gatunku grzyba to Mleczaj rydz. Są one wysoko cenione w kuchni, wyborne, wyjątkowe. Doskonałe do marynowania i smażenia, nie nadają się natomiast do suszenia czy zup.
Zobaczcie też:
Śmietanowy sos grzybowy
Risotto z suszonymi grzybami
Przepis na rydze na maśle
Drukuj przepisSkładniki
- 150 g rydzów
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- pieczywo do podania
Przepis
Grzyby oczyszczamy, dokładnie płuczemy i wykładamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Jeżeli rydze są duże, odcinamy nóżki i kroimy wzdłuż na pół, a kapelusze kroimy na cztery części. Małe rydze można smażyć całe.
Rozgrzewamy na patelni masło, kiedy zacznie skwierczeć, wrzucamy grzyby. Smażymy po około 5 minut z obu stron.
Kiedy na patelni powstanie delikatny, maślano-grzybowy sos, zdejmujemy rydze z gazu. Na koniec doprawiamy solą. Podajemy ze świeżym pieczywem.
2 komentarze
smilero
12/10/2017 at 13:23Pysznie to wygląda, ale nie ważne jak bym się starała, to i tak moja babcia robi najlepsze rydze pod słońcem! Wiele lat doświadczenia z moimi wujkami i mamą robi swoje. 😉
Kasia Nowakowska
12/10/2017 at 13:26U mnie z kolei dziadek 😉