Boże Narodzenie/ Obiady

Risotto z suszonymi grzybami

Składniki ( 2-3 porcje)

– 250g ryżu do risotto

– około 1 -1,5l bulionu

– kieliszek białego wytrawnego wina

– ząbek czosnku

– średnia cebula

– 2 garście suszonych grzybów

– garść parmezanu

– 2 łyżki masła

– oliwa z oliwek do smażenia

– natka pietruszki do dekoracji

– sól i pieprz do smaku

_DSC0165a

Suszone grzyby moczymy około godziny w wodzie, następnie kroimy je w paski. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i grzyby. Kiedy składniki się zeszklą dolewamy wina i intensywnie mieszamy – czekamy, aż wino się wchłonie/odparuje. Następnie dodajemy ryż i chochlę bulionu – mieszamy nieustannie i czekamy, aż wywar wchłonie się w ryż. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie al dente.

Zdejmujemy potrawę z ognia, dodajemy masło, parmezan oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zakrywamy danie na kilka minut, aby risotto uzyskało odpowiednią konsystencję. Ozdabiamy natką.

Smacznego! Jeżeli chcecie zobaczyć moje risotto przygotowane według przepisu Jamiego Oliviera, zapraszam tutaj.

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    bożenka
    23/04/2017 at 22:13

    Uwielbiam wszystko co z grzybami ja wersja z suszonymi tez przypadła mi do gustu!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top