Składniki ( 2-3 porcje)
– 250g ryżu do risotto
– około 1 -1,5l bulionu
– kieliszek białego wytrawnego wina
– ząbek czosnku
– średnia cebula
– 2 garście suszonych grzybów
– garść parmezanu
– 2 łyżki masła
– oliwa z oliwek do smażenia
– natka pietruszki do dekoracji
– sól i pieprz do smaku
Suszone grzyby moczymy około godziny w wodzie, następnie kroimy je w paski. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i grzyby. Kiedy składniki się zeszklą dolewamy wina i intensywnie mieszamy – czekamy, aż wino się wchłonie/odparuje. Następnie dodajemy ryż i chochlę bulionu – mieszamy nieustannie i czekamy, aż wywar wchłonie się w ryż. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie al dente.
Zdejmujemy potrawę z ognia, dodajemy masło, parmezan oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zakrywamy danie na kilka minut, aby risotto uzyskało odpowiednią konsystencję. Ozdabiamy natką.
Smacznego! Jeżeli chcecie zobaczyć moje risotto przygotowane według przepisu Jamiego Oliviera, zapraszam tutaj.
1 komentarz
bożenka
23/04/2017 at 22:13Uwielbiam wszystko co z grzybami ja wersja z suszonymi tez przypadła mi do gustu!