Dania bez mięsa/ Obiady/ Ryż

Risotto z buraczkami

Risotto z buraczkami jest samodzielnym daniem, a także atrakcyjnym dodatkiem do mięs. Jego kolor przyciągnie uwagę każdego. Risotto z buraczkami najlepiej podawać posypane ostrym serem ( ser kozi, ser feta, twaróg wędzony), ozdobione zieloną natką pietruszki. Buraczki do risotto należy wcześniej upiec lub ugotować. Jednak w sklepach dostępne są już ugotowane buraczki, także można wykorzystać własnie je. Zapraszam Was serdecznie po przepis na risotto z buraczkami.

Zobacz też:

Sałatka z burakami i kozim serem

Tarta buraczkowa z jarmużem i wędzonym twarogiem

Botwinka – zupa z młodych buraków

Przepis na risotto z buraczkami

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • średnia cebula
  • szklanka ryżu do risotto
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 0,7 l bulionu
  • garść parmezanu
  • 3 średnie ugotowane/upieczone buraczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania
  • ser feta/ser kozi/twaróg wędzony do podania

Przepis

1

Buraczki ścieramy na tarce o małych oczkach - odstawiamy, będziemy je dodawać na końcu. Cebulkę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie na patelni. Smażymy do zeszklenia.

2

Na tą samą patelnię dodajemy ryż i smażymy 2-3 minuty. Zlewamy winem. Gotujemy, aż wino odparuje.

3

Następnie na patelnię wlewamy chochlę bulionu, gotujemy całość, aż bulion odparuje. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, aż ryż będzie miękki i zwiększy swoją objętość. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

Trzymając risotto na małym ogniu dodajemy starte buraczki i dokładnie mieszamy, aby ryż zabarwił się na kolor buraczków.

5

Dodajemy parmezan oraz masło. Mieszamy i zdejmujemy z palnika. Podajemy posypane natką pietruszki oraz serem.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top