Risotto z buraczkami jest samodzielnym daniem, a także atrakcyjnym dodatkiem do mięs. Jego kolor przyciągnie uwagę każdego. Risotto z buraczkami najlepiej podawać posypane ostrym serem ( ser kozi, ser feta, twaróg wędzony), ozdobione zieloną natką pietruszki. Buraczki do risotto należy wcześniej upiec lub ugotować. Jednak w sklepach dostępne są już ugotowane buraczki, także można wykorzystać własnie je. Zapraszam Was serdecznie po przepis na risotto z buraczkami.
Zobacz też:
Sałatka z burakami i kozim serem
Tarta buraczkowa z jarmużem i wędzonym twarogiem
Botwinka – zupa z młodych buraków
Przepis na risotto z buraczkami
Drukuj przepisSkładniki
- średnia cebula
- szklanka ryżu do risotto
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 0,7 l bulionu
- garść parmezanu
- 3 średnie ugotowane/upieczone buraczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania
- ser feta/ser kozi/twaróg wędzony do podania
Przepis
Buraczki ścieramy na tarce o małych oczkach - odstawiamy, będziemy je dodawać na końcu. Cebulkę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie na patelni. Smażymy do zeszklenia.
Na tą samą patelnię dodajemy ryż i smażymy 2-3 minuty. Zlewamy winem. Gotujemy, aż wino odparuje.
Następnie na patelnię wlewamy chochlę bulionu, gotujemy całość, aż bulion odparuje. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, aż ryż będzie miękki i zwiększy swoją objętość. Doprawiamy solą i pieprzem.
Trzymając risotto na małym ogniu dodajemy starte buraczki i dokładnie mieszamy, aby ryż zabarwił się na kolor buraczków.
Dodajemy parmezan oraz masło. Mieszamy i zdejmujemy z palnika. Podajemy posypane natką pietruszki oraz serem.
0 komentarzy