Placki ziemniaczane są jedną z tradycyjnych potraw kuchni polskiej, lubianą przez dzieci i dorosłych. Miłośnicy placków dzielą się na tych, którzy kochają je na słodko, a inni na słono. Ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy. Lubię placki ziemniaczane oprószone solą, podane ze śmietaną. Jestem także zwolenniczką podawania placków ziemniaczanych z sosami mięsnymi. Idealnie będą pasowały do Polędwiczek w sosie śmietanowym czy Prostego gulaszu wieprzowego.
Aby zrobić dobre, chrupiące placki ziemniaczane musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze, po starciu ziemniaków, zawsze odstawiamy je na około 10 minut do odstania, aby ziemniaki puściły wodę. Musimy pozbyć się jej nadmiaru. Nie możemy jednak pozbyć się skrobi ziemniaczanej, która wiążę nam całą strukturę placka. W tym przypadku ziemniaki odcedzamy na sitku, nad rondelkiem lub miską. Wodę, która zbierze się w naczyniu powoli, stopniowo odlewamy, ale skrobię, która została na dnie naczynia, dodajemy do ziemniaków. Drugą, ważną zasadą jest smażenie placków na mocno rozgrzanym oleju, aby placki się dobrze wysmażyły i nie pochłonęły zbyt dużo tłuszczu. Nie możecie dodawać także do placków zbyt dużo mąki, bo będą twarde i niesmaczne. Po usmażeniu warto także placki położyć na ręcznik papierowy, aby je odsączyć z tłuszczu.
Zobacz też:
Chrupiące ziemniaczki do sałatek
Pieczone ziemniaki Hasselback
Kotleciki z kukurydzy z papryką
Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą
Przepis na placki ziemniaczane
Drukuj przepisSkładniki
- 700 g obranych ziemniaków
- średnia cebula
- jajko
- łyżka mąki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Przepis
Ziemniaki i cebulę obieramy. Po czym warzywa ścieramy na tarce lub w malakserze na drobnej wielkości oczkach. Następnie składniki przekładamy do sitka, zostawiając je nad rondelkiem lub miską. Tak, aby do jakiegoś naczynia spływała woda z ziemniaków.
Po około 10 minutach ziemniaki odcedzamy na sitku, nad rondelkiem lub miską. Ziemniaki przekładamy do czystej miski. Wodę, która zbierze się w naczyniu, powoli, stopniowo odlewamy, ale skrobię, która została na dnie naczynia, dodajemy do ziemniaków.
Do miski z ziemniakami wbijamy jajko, dodajemy łyżkę mąki oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy składniki. Rozgrzewamy mocno olej na patelni i nakładamy placki dużą łyżką, smażymy na rumiano - po około 3-4 minuty z jednej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionymi dodatkami.


0 komentarzy