Na szybko/ Obiady/ Placuszki na słono/ Przekąski

Kotleciki z kukurydzy z papryką

Kotleciki z kukurydzy z papryką są bardzo szybkie w przygotowaniu. Można je serwować jako samodzielne danie z dodatkiem śmietany, ketchupu czy sosu czosnkowego. Można potraktować je również, jako dodatek do dania obiadowego – zarówno można zastąpić nimi mięsne kotlety, jak i ziemniaki. To zależy od Waszych osobistych upodobań. Zapraszam Was na prosty i smaczny przepis. Z poniższej porcji składników wyjdzie Wam około 8 średniej wielkości kotlecików. Smacznego!

Zobacz też:

Placuszki z batatów i cukinii

Kotleciki z kurczaka z pieczarkami

Placuszki z marchewki i ziemniaków

Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą

Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem

Przepis na kotleciki z kukurydzy z papryką

Drukuj przepis
Porcji: 8 Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • puszka kukurydzy - 285 g po odsączeniu
  • połowa czerwonej papryki
  • mała cebula
  • garść szczypiorku
  • jajko
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta chili
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Przepis

1

Kukurydzę odsączamy z zalewy i blendujemy. Paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy drobno.

2

Składniki umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, 4 łyżki mąki oraz przyprawy: szczyptę chili, szczyptę gałki, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Mieszamy do powstania jednolitej masy.

3

Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy placuszki dużą łyżką - jedna łyżka to jeden placuszek. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano po kilka minut.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top