Kotleciki z kukurydzy z papryką są bardzo szybkie w przygotowaniu. Można je serwować jako samodzielne danie z dodatkiem śmietany, ketchupu czy sosu czosnkowego. Można potraktować je również, jako dodatek do dania obiadowego – zarówno można zastąpić nimi mięsne kotlety, jak i ziemniaki. To zależy od Waszych osobistych upodobań. Zapraszam Was na prosty i smaczny przepis. Z poniższej porcji składników wyjdzie Wam około 8 średniej wielkości kotlecików. Smacznego!
Zobacz też:
Placuszki z batatów i cukinii
Kotleciki z kurczaka z pieczarkami
Placuszki z marchewki i ziemniaków
Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą
Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem
Przepis na kotleciki z kukurydzy z papryką
Drukuj przepisSkładniki
- puszka kukurydzy - 285 g po odsączeniu
- połowa czerwonej papryki
- mała cebula
- garść szczypiorku
- jajko
- 4 łyżki mąki
- szczypta chili
- szczypta gałki muszkatołowej
- płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Przepis
Kukurydzę odsączamy z zalewy i blendujemy. Paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy drobno.
Składniki umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, 4 łyżki mąki oraz przyprawy: szczyptę chili, szczyptę gałki, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Mieszamy do powstania jednolitej masy.
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy placuszki dużą łyżką - jedna łyżka to jeden placuszek. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano po kilka minut.
1 komentarz
irask2
29/01/2021 at 12:38Robiłem kotleciki z gorszku, białej i czerwonej fasolki, ale ten przepis jest the best.
Sa zajebiste.
Świetny przepis.