Łosoś zawsze jest pyszny. W towarzystwie rukoli, cukinii i pomidorków koktajlowych komponuje się idealnie.
Składniki (dla 2 osób):
– 2 dzwonka dzikiego łososia
– garść rukoli
– mała cukinia
– 10 pomidorków koktajlowych
– 0,5 szklanki mleka
– oliwa z oliwek
– masło
– zioła prowansalskie
– pieprz i sól
Łososia przez około godzinę moczymy w mleku, aby pozbawić go specyficznego posmaku ryby. Po tym czasie wyjmujemy z mleka i robimy marynatę z oliwy, ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Odkładamy na 30-40 minut i przygotowujemy makaron z cukinii.
Cukinię kroimy w cieniutkie plastry, a następnie paski. Posypujemy ją solą, aby lekko zmiękła i wypuściła wodę. Kolejno podsmażamy na maśle na sporym ogniu – 2 minuty.
Łososia grillujemy przez 15 minut, podajemy na rukoli, w towarzystwie makaronu z cukinii i pomidorków koktajlowych. Wszystko skrapiamy oliwą.
Przepis zgłosiłam do konkursu na Kulinarnego Bloga Roku 🙂 Tym samym proszę o głosy. Może marzenie o pojawieniu się w książce blogerów wreszcie się spełni 🙂
Smacznego! 🙂
6 komentarzy
Ola Laj
21/11/2012 at 14:56łosoś grillowany – coś pysznego 🙂
http://www.zgrilla.pl/category/ryby-z-grilla/losos-z-grilla/
uwielbiam 🙂
slyvvia
01/07/2012 at 19:30Pyszne połączenie 🙂
moje pasje
01/07/2012 at 18:59zdjęcia niesamowite!!!! Podobnie jak przepis. Strasznie dawno nie jadłam łososia…
Bernadeta
01/07/2012 at 16:31zdjęcia bajecznie smaczne.
olesia
01/07/2012 at 13:45przepyszny!! przecudowny !!
zachwycasz kochana 🙂
pozdrawiam
Bazylia
01/07/2012 at 14:04Dziękuję 😉