Makarony/ Makarony z kurczakiem/ Mięsa/ Na szybko/ Obiady

Makaron udon z kurczakiem i warzywami

Kocham takie dania jak makaron udon z kurczakiem i warzywami! Przygotowanie obiadu dla dwóch osób zajmie Wam około 20 minut. Danie jest aromatyczne, sycące i prezentuje się przepięknie. Szczególnie kiedy posypane jest zieleniną, jak natka pietruszki czy szczypiorek. Pierś kurczaka do dania możecie przygotować na dwa sposoby. Pierwszy jest standardowy – mięso musicie pokroić w kostkę, doprawić i podsmażyć na patelni. Drug zaś wiąże się z grillowaniem całych piersi kurczaka, które następnie należy pokroić w kostkę. Przyznam, że ja wolę smażyć na patelni grillowej, bo grillowana pierś jest bardziej soczysta. Możecie grillować też na grillu elektrycznym. Po pokrojeniu grillowany kurczak ma także ładniejszy kształt i jest bardziej rumiany. Ale to wszystko oczywiście zależy od Waszych preferencji 🙂 Równie dobrze można zrobić wszystko na jednej patelni.

Jeżeli chodzi o makaron, dostaniecie go w każdym z większych marketów. Jedna paczka kosztuje około 3-4 złotych i wystarczy na dwie średnie porcje. Sam makaron udon gotuje się tylko 3 minuty. Zapraszam Was niżej po ten prosty, ale jakże aromatyczny przepis na makaron udon z kurczakiem i warzywami!

Zobacz też:

Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym

Gulasz z indyka z marchewką i cukinią

Stir fry z kurczakiem

Przepis na makaron udon z kurczakiem

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka + sól, pieprz, papryka słodka (ewentualnie ulubione zioła)
  • 200 g warzyw mieszanki chińskiej
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta curry
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sosu słodkiego chili (można pominąć)
  • 200 g makaronu udon
  • natka/szczypiorek do dekoracji
  • łyżka oleju

Przepis

1

Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, aby były cieńsze i równomiernie się usmażyły. Mięso oprószamy solą, pieprzem i papryką słodką z obu stron. Smażymy na patelni grillowej z obu stron do dobrego zrumienienia się. Każda strona około 5 minut na sporym ogniu. Kroimy w kostkę.

2

Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy mieszankę chińską i smażymy kilka minut do momentu, aż się rozmrozi.

3

Następnie dodajemy przyprawy: łyżeczkę imbiru, łyżeczkę ostrej papryki, szczyptę curry, 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę sosu słodkiego chili (można pominąć). Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dokładnie mieszamy.

4

W garnku gotujemy wodę, wrzucamy na wrzątek makaron i gotujemy 3 minuty. Po odsączeniu dodajemy go do mięsa i warzyw. Mieszamy. Posypujemy zieleniną.

  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Asia
    07/01/2020 at 17:52

    Uwielbiam ten makaron Udo….Vietnamese soup Bez tego nie istnieje😀

  • Reply
    Magdalena
    19/11/2019 at 20:15

    muszę spróbować!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top