Wieprzowina z brukselką i marchewką piekarnika jest pomysłem na sycący obiad jednogarnkowy. Mięso doprawione mieszanką przypraw i musztardą jest bardzo smaczne i wyraziste. Najlepiej zamarynować mięso kilka godzin przed pieczeniem, by było bardziej aromatyczne. Do tego dania polecam użyć kawałków wieprzowiny, jak łopatka czy karkówka, szynka będzie za sucha. Danie przygotowałam z moją ulubioną brukselką oraz marchewką, jednak możecie zmodyfikować ten zestaw i dołożyć swoje ukochane warzywa 🙂 Wieprzowina z brukselką i marchewką może być samodzielnym daniem, ale też dodatkowo możecie do tego zestawienia ugotować ziemniaki lub ryż. Smacznego!
Zobacz też:
Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną
Przepis na wieprzowinę z brukselką i marchewką z piekarnika
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g wieprzowiny (karkówki, łopatki)
- 500 g brukselki
- 300 g marchewki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz do smaku
- MARYNATA:
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki musztardy
Przepis
Mięso kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w paski, a czosnek drobno siekamy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty i polewamy nią mięso, mieszamy, aby pokryła wszystkie kawałki. Dodajemy do mięsa czosnek i cebulę, a następnie odstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Brukselkę oczyszczamy i kroimy na pół. Marchewkę kroimy w plastry. Do warzyw dodajemy zamarynowane mięso, mieszamy dokładnie składniki i oprószamy pieprzem.
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 200 stopniach przez 1 godzinę. Przed końcem pieczenia możecie zdjąć pokrywę, aby danie się przyrumieniło.
0 komentarzy