Dania bez mięsa/ Obiady/ Placuszki/ Placuszki na słodko/ Placuszki na słono

Placki z dyni

Placki z dyni

Placki z dyni przygotujcie w kilkanaście minut. Do ich zrobienia oprócz dyni potrzebujecie mąki, jajka i odrobiny przypraw, które zazwyczaj są w każdej kuchni. Placuszki polecam podawać na słono, z kwaśną śmietaną, tak jak placki ziemniaczane. Jednak wolicie natomiast jeszcze uwydatnić słodki smak dyni, podajcie je z cukrem. Placki z dyni bez problemu włożycie także do lunchboxa. Są pyszne także na drugi dzień, śmiało można je odgrzewać 🙂 Smacznego!

Wypróbujcie także inne przepisy na placuszki z warzyw:

Warzywne placki z cukinii, marchewki i ziemniaków

Placuszki z batatów i cukinii

Placuszki z cukinii z patelni

Placuszki z marchewki i ziemniaków

Drukuj przepis
Porcji: 5 Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • 300 g obranej dyni
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • jajko
  • szczypta chili
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • śmietana do podania

Przepis

1

Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niej mąkę, jajko, chili, gałkę, sól i odrobinę pieprzu.

2

Wyrabiamy ciasto łyżką na jednolitą masę.

3

Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy placki łyżką i smażymy z obu stron do zrumienienia.

4

Podajemy z kwaśną śmietaną lub cukrem, kto co woli.

Placki z dyni
Placki z dyni
Placki z dyni
  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top