Placki z dyni przygotujcie w kilkanaście minut. Do ich zrobienia oprócz dyni potrzebujecie mąki, jajka i odrobiny przypraw, które zazwyczaj są w każdej kuchni. Placuszki polecam podawać na słono, z kwaśną śmietaną, tak jak placki ziemniaczane. Jednak wolicie natomiast jeszcze uwydatnić słodki smak dyni, podajcie je z cukrem. Placki z dyni bez problemu włożycie także do lunchboxa. Są pyszne także na drugi dzień, śmiało można je odgrzewać 🙂 Smacznego!
Wypróbujcie także inne przepisy na placuszki z warzyw:
Warzywne placki z cukinii, marchewki i ziemniaków
Placuszki z marchewki i ziemniaków
Składniki
- 300 g obranej dyni
- 3 kopiaste łyżki mąki
- jajko
- szczypta chili
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
- śmietana do podania
Przepis
Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niej mąkę, jajko, chili, gałkę, sól i odrobinę pieprzu.
Wyrabiamy ciasto łyżką na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy placki łyżką i smażymy z obu stron do zrumienienia.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub cukrem, kto co woli.
0 komentarzy