Makaron chiński z wołowiną to moja kolejna propozycja ekspresowego obiadu. Danie jest bardzo uniwersalne i pasuje na randkę, obiad czy wizytę znajomych. Możecie także zabrać go o pracy. Przygotowanie składników do dania zajmie Wam około 5 minut, ugotowanie makaronu kolejne 5, a smażenie około 15 minut. Także w krótkim czasie możecie wyczarować to pyszne i aromatyczne danie. Gwarancją dobrego smaku jest użycie dobrej jakości składników oraz smażenie na dość dużym ogniu, na dużej patelni lub woku. Nie próbujcie trzymać wołowiny długo na ogniu, ponieważ może zrobić się twarda. Użyjcie też dobrej części mięsa, mało żylastej, np. łopatki.
Sprawdźcie inne dania w stylu azjatyckim:
Makaron ryżowy z łososiem i warzywami
Makaron udon z boczkiem i warzywami
Makaron udon z kurczakiem i warzywami
Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym
Przepis na makaron chiński z wołowiną
Drukuj przepisSkładniki
- 2 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru
- kawałek papryczki chili
- 300 g wołowiny (łopatki)
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- pół papryki pomarańczowej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu słodkiego chili
- szczypiorek/dymka
- połowa limonki
- olej do smażenia
- makaron chiński MIE lub makaron ryżowy
Przepis
Czosnek kroimy w plasterki, imbir i papryczkę drobno siekamy. Wołowinę kroimy w cienkie paski. Paprykę kroimy w paski. Dymkę siekamy. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy czosnek, imbir i chili. Podsmażamy minutę do zeszklenia. Po tym dodajemy wołowinę. Smażymy kilka minut na dużym ogniu cały czas mieszając, do momentu, aż zbrązowieje.
Następnie do mięsa dorzucamy paprykę, mieszamy i smażymy około minuty. Po tym dodajemy sos sojowy oraz sos słodki chili. Smażymy, non stop mieszając około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy makaron, mieszamy dokładnie z mięsem i warzywami, posypujemy szalotką i wykładamy na talerze. Przed jedzeniem skrapiamy limonką.



0 komentarzy