Makaron ryżowy z łososiem i warzywami z dodatkiem sosu teryiaki zachwyci Was po pierwsze wyglądem, ale także i smakiem. Oprószony czarnym sezamem prezentuje się świetnie na talerzu. To ciekawy sposób na rybę w innym wydaniu. Taki makron możecie podawać na ciepło jak danie obiadowe oraz na zimno, jako przystawkę.
Zobacz też:
Halibut pieczony z warzywami
Makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietanowym
Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym
Przepis na makaron z łososiem i warzywami w sosie teryiaki
Drukuj przepisSkładniki
- 2 porcje fileta z łososia
- 3 łyżki sosu teryiaki + sos do polania makaronu
- 200 g makaronu ryżowego
- pół długiego ogórka
- marchewka
- łyżka czarnego sezamu
- 4 łyżki soku z limonki
- łyżka oliwy z oliwek
- garść kolendry
- sól i pieprz
Przepis
Z filetów łososia odcinamy skórę. Oprószamy go solą i pieprzem. Marynujemy w 3 łyżkach sosu teryiaki oraz 2 łyżkach soku z limonki, około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewkę, ogórka dokładnie myjemy. Z warzyw wycinamy obieraczką grube wstążki. Oprószamy delikatnie solą.
Następnie gotujemy makaron oraz smażymy łososia na oliwie z oliwek - około 5 minut z jednej strony. Ja lubię, kiedy łosoś nie jest zupełnie wysmażony.
Kiedy makaron się ugotuje, odcedzamy, przelewamy wodą, wykładamy na talerz. Następnie na talerz wykładamy warzywa oraz łososia.
Całość posypujemy czarnym sezamem, kolendrą oraz polewamy sosem teryiaki oraz sokiem z limonki. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
1 komentarz
Delektujemy
03/08/2021 at 12:04Przyznam, że z makaronem ryżowym łososia jeszcze nie próbowałam, ale po przeczytaniu przepisu dochodzę do wniosku, że muszę to nadrobić:) Całość wygląda bardzo smacznie.