Podczas przygotowywania tych babeczek bazowałam na moim sprawdzonym przepisie, którego używam od lat. Niezależnie, jakich dodatków użyjecie do muffinek, z tym ciastem zawsze urosną, będą delikatne, wilgotne, a z wierzchu zrumienione. Z tego przepisu wyjdzie Wam 12 malutkich, albo 6 dużych muffinek – w zależności, w jakiej formie będziecie je piec. Niezależnie od formy, czas pieczenia jest podobny, to około 30 minut, aż ciasto popęka i będzie rumiane. Jeśli lubicie wszystko co słodkie, posypcie dodatkowo muffinki cukrem pudrem lub oblejcie lukrem. Jeśli chcecie, aby czekolada w muffinkach się rozpływała, zjedzcie je jeszcze ciepłe! Nie będą boleć Was brzuchy, przynajmniej mnie nigdy nie bolał 🙂 Smacznego!
Jeśli nie macie w danej chwili papilotek, wytnijcie kwadraty z papieru do pieczenia i umieśćcie we wgłębieniach w foremce. Możecie je rozciąć na rogach, aby lepiej się ułożyły lub formować na szklance.
Zobacz też:
Muffinki z brzoskwiniami z puszki
Muffinki czekoladowe
Cytrynowe babeczki z malinami
Przepis na muffinki z czekoladą w środku
Drukuj przepisSkładniki
- 200 g jogurtu naturalnego
- jajko
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1,5 łyżki kakao
- dowolna czekolada
Przepis
Łączymy ze sobą najpierw mokre składniki: jogurt, jajko oraz olej.
Następnie, cały czas mieszając dodajemy mąkę, cukier, sodę, sól.
Dokładnie łączymy składniki. Gdyby masa była zbyt gęsta i trudna do przemieszania, dodajcie odrobinę oleju.
Gotową masę nakładamy do papilotek. W każdą babeczkę wciskamy 2 kostki czekolady.
Pieczemy w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem, około 30 minut, aż zaczną pękać na wierzchu.


0 komentarzy