Desery/ Muffinki/ Wypieki

Muffinki z czekoladą w środku

Podczas przygotowywania tych babeczek bazowałam na moim sprawdzonym przepisie, którego używam od lat. Niezależnie, jakich dodatków użyjecie do muffinek, z tym ciastem zawsze urosną, będą delikatne, wilgotne, a z wierzchu zrumienione. Z tego przepisu wyjdzie Wam 12 malutkich, albo 6 dużych muffinek – w zależności, w jakiej formie będziecie je piec. Niezależnie od formy, czas pieczenia jest podobny, to około 30 minut, aż ciasto popęka i będzie rumiane. Jeśli lubicie wszystko co słodkie, posypcie dodatkowo muffinki cukrem pudrem lub oblejcie lukrem. Jeśli chcecie, aby czekolada w muffinkach się rozpływała, zjedzcie je jeszcze ciepłe! Nie będą boleć Was brzuchy, przynajmniej mnie nigdy nie bolał 🙂 Smacznego!

Jeśli nie macie w danej chwili papilotek, wytnijcie kwadraty z papieru do pieczenia i umieśćcie we wgłębieniach w foremce. Możecie je rozciąć na rogach, aby lepiej się ułożyły lub formować na szklance.

Zobacz też:

Muffinki z brzoskwiniami z puszki

Muffinki czekoladowe

Cytrynowe babeczki z malinami

Przepis na muffinki z czekoladą w środku

Drukuj przepis
Porcji: 6 lub 12 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • jajko
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki kakao
  • dowolna czekolada

Przepis

1

Łączymy ze sobą najpierw mokre składniki: jogurt, jajko oraz olej.

2

Następnie, cały czas mieszając dodajemy mąkę, cukier, sodę, sól.

3

Dokładnie łączymy składniki. Gdyby masa była zbyt gęsta i trudna do przemieszania, dodajcie odrobinę oleju.

4

Gotową masę nakładamy do papilotek. W każdą babeczkę wciskamy 2 kostki czekolady.

5

Pieczemy w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem, około 30 minut, aż zaczną pękać na wierzchu.

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top