Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami są moją propozycją słodkiej chwili na jesienne i zimowe dni, do kawy. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto jest doskonałe tuż po upieczeniu, ale też na drugi dzień.
Przepis na rogaliki podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mu za niego dziękuję! 🙂 Po raz kolejny udało mi się przygotować coś pysznego, korzystając z jego przepisu. Na podstawie jego receptur robiłam także Tartę szpinakową z truskawkami, Pampuchy drożdżowe czy w końcu Pancakes 🙂
Ciekawa jestem jakie słodkości u Was sprawdzają się jesienią? Ja jestem przekonana, że ten przepis będzie jednym z tych, do których będę często powracać. Smacznego!
Przepis na kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami
Drukuj przepisSkładniki
- 2 szklanki mąki i odrobina do podsypania
- 40 g cukru brązowego
- 25 g świeżych drożdży
- 50 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- nadzienie: 4 jabłka, 2 łyżki miodu, łyżka masła, łyżeczka cynamonu
- cukier brązowy do posypania rogalików
- papier do pieczenia
Przepis
Do miski przesiewamy mąkę. Mleko lekko podgrzewamy i ucieramy je z cukrem i drożdżami. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Jajka rozbijamy i oddzielamy jedno białko na późnej, do posmarowania rogalików.
W mące robimy wgłębienie i wlewamy mleko z cukrem i drożdżami oraz dodajemy sól i jajka - ugniatamy. Na koniec dodajemy masło i wyrabiamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto oprószamy mąką i wkładamy do miski do wyrośnięcia na około 40 minut - miskę przykrywamy ściereczką.
Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy miód, kiedy się lekko skarmelizuje, dodajemy do niego jabłka, cukier oraz masło. Podsmażamy na dużym ogniu, do momentu, aż jabłka będą się rozpadać i stworzy się zwarta konsystencja.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (w razie konieczności podsypujemy mąką) na okrąg o grubości około 3-5 milimetrów. Wycinamy z niego 10 równych trójkątów - w taki sposób, jak kroi się pizzę.
Na każdy kawałek ciasta dodajemy ostudzoną masę z jabłek i zawijamy od szerszej strony tak, aby utworzyć rogalik. Smarujemy każdy rogalik białkiem i posypujemy brązowym cukrem.
Rogaliki odstawiamy jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy je do złotego koloru, około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz też:
Wściekła szarlotka Babci Zosi
Faworki z ciasta francuskiego
14 komentarzy
TEŻ KASIA
20/01/2018 at 19:45Piękny talerzyk do prezentacji rogalika!
Kasia Nowakowska
21/01/2018 at 12:56Dziękuję 🙂
Pierogarka.pl
21/11/2017 at 12:56Właśnie czegoś takiego szukałam! Wyglądają pysznie i chyba już dziś wykorzystam Twój przepis! 🙂
Kasia Nowakowska
21/11/2017 at 14:26Zachęcam 🙂
Wielbiciel kaszy
21/11/2017 at 12:32Uwielbiam takie rogaliki. Świetne na weekendowe śniadania w łóżku 😉
Agatą Obuch
20/11/2017 at 12:51Rogaliki robię już od lat w różnych konfiguracjach. Te również wyszły super i smakowały całej rodzince 🙂
Kasia Nowakowska
20/11/2017 at 17:31Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!
Kleowawa
16/11/2017 at 16:22Czy to są te rogaliki co kiedyś je przy marketach sprzedawali? Tamte były przepyszne, tylko właśnie nie wiem jaka była ich nazwa. Czy to ma znaczenie jakiej mąki się użyje?
Kasia Nowakowska
16/11/2017 at 18:50Nie mam pojęcia, jakie rogaliki były sprzedawane pod marketami 🙂 Jeżeli chodzi o mąkę, polecam mąkę pszenną do wypieków
Paulina Garnicka
16/11/2017 at 10:46Uwielbiam rogaliki ze wszystkim, byleby miały właśnie taką formę. Przepis wydaje się nie być aż tak skomplikowany, więc chyba się podejmę tego wyzwania 🙂
Kasia Nowakowska
16/11/2017 at 11:39Robiłam je pierwszy raz i wyszło, więc Tobie zapewne też 🙂 Powodzenia!
Piguła
16/11/2017 at 00:02Dziś właśnie robiłam całkiem podobne rogaliki:) Zainteresowanych zapraszam do mnie na bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
Karolina
14/11/2017 at 09:32Ale przepysznie wyglądają! Ale narobiłaś mi ochoty na rogaliki, muszę je w końcu zrobić! :))
https://buszujwkuchni.com/- zapraszam 🙂
Kasia Nowakowska
14/11/2017 at 09:34Zrób je, bo są przepyszne 🙂 Zbierałam się do nich kilka tygodni, żałuję, że tak długo 😀