Desery/ Owoce/ Wypieki

Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami

Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami są moją propozycją słodkiej chwili na jesienne i zimowe dni, do kawy. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto jest doskonałe tuż po upieczeniu, ale też na drugi dzień.


Przepis na rogaliki podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mu za niego dziękuję! 🙂 Po raz kolejny udało mi się przygotować coś pysznego, korzystając z jego przepisu. Na podstawie jego receptur robiłam także Tartę szpinakową z truskawkami, Pampuchy drożdżowe czy w końcu Pancakes 🙂

Ciekawa jestem jakie słodkości u Was sprawdzają się jesienią? Ja jestem przekonana, że ten przepis będzie jednym z tych, do których będę często powracać. Smacznego!


Przepis na kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami

Drukuj przepis
Porcji: 10 rogalików Czas gotowania: 2 godz

Składniki

  • 2 szklanki mąki i odrobina do podsypania
  • 40 g cukru brązowego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • nadzienie: 4 jabłka, 2 łyżki miodu, łyżka masła, łyżeczka cynamonu
  • cukier brązowy do posypania rogalików
  • papier do pieczenia

Przepis

1

Do miski przesiewamy mąkę. Mleko lekko podgrzewamy i ucieramy je z cukrem i drożdżami. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Jajka rozbijamy i oddzielamy jedno białko na późnej, do posmarowania rogalików.

2

W mące robimy wgłębienie i wlewamy mleko z cukrem i drożdżami oraz dodajemy sól i jajka - ugniatamy. Na koniec dodajemy masło i wyrabiamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto oprószamy mąką i wkładamy do miski do wyrośnięcia na około 40 minut - miskę przykrywamy ściereczką.

3

Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy miód, kiedy się lekko skarmelizuje, dodajemy do niego jabłka, cukier oraz masło. Podsmażamy na dużym ogniu, do momentu, aż jabłka będą się rozpadać i stworzy się zwarta konsystencja.

4

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (w razie konieczności podsypujemy mąką) na okrąg o grubości około 3-5 milimetrów. Wycinamy z niego 10 równych trójkątów - w taki sposób, jak kroi się pizzę.

5

Na każdy kawałek ciasta dodajemy ostudzoną masę z jabłek i zawijamy od szerszej strony tak, aby utworzyć rogalik. Smarujemy każdy rogalik białkiem i posypujemy brązowym cukrem.

6

Rogaliki odstawiamy jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy je do złotego koloru, około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Zobacz też:

Wściekła szarlotka Babci Zosi

Faworki z ciasta francuskiego


 

Może ci się spodobać

12 komentarzy

  • Reply
    Pierogarka.pl
    21/11/2017 at 12:56

    Właśnie czegoś takiego szukałam! Wyglądają pysznie i chyba już dziś wykorzystam Twój przepis! 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      21/11/2017 at 14:26

      Zachęcam 🙂

  • Reply
    Wielbiciel kaszy
    21/11/2017 at 12:32

    Uwielbiam takie rogaliki. Świetne na weekendowe śniadania w łóżku 😉

  • Reply
    Agatą Obuch
    20/11/2017 at 12:51

    Rogaliki robię już od lat w różnych konfiguracjach. Te również wyszły super i smakowały całej rodzince 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      20/11/2017 at 17:31

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

  • Reply
    Kleowawa
    16/11/2017 at 16:22

    Czy to są te rogaliki co kiedyś je przy marketach sprzedawali? Tamte były przepyszne, tylko właśnie nie wiem jaka była ich nazwa. Czy to ma znaczenie jakiej mąki się użyje?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      16/11/2017 at 18:50

      Nie mam pojęcia, jakie rogaliki były sprzedawane pod marketami 🙂 Jeżeli chodzi o mąkę, polecam mąkę pszenną do wypieków

  • Reply
    Paulina Garnicka
    16/11/2017 at 10:46

    Uwielbiam rogaliki ze wszystkim, byleby miały właśnie taką formę. Przepis wydaje się nie być aż tak skomplikowany, więc chyba się podejmę tego wyzwania 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      16/11/2017 at 11:39

      Robiłam je pierwszy raz i wyszło, więc Tobie zapewne też 🙂 Powodzenia!

  • Reply
    Piguła
    16/11/2017 at 00:02

    Dziś właśnie robiłam całkiem podobne rogaliki:) Zainteresowanych zapraszam do mnie na bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/

  • Reply
    Karolina
    14/11/2017 at 09:32

    Ale przepysznie wyglądają! Ale narobiłaś mi ochoty na rogaliki, muszę je w końcu zrobić! :))

    https://buszujwkuchni.com/- zapraszam 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      14/11/2017 at 09:34

      Zrób je, bo są przepyszne 🙂 Zbierałam się do nich kilka tygodni, żałuję, że tak długo 😀

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top