Muffinki czekoladowe zrobicie w mig! No może… w 40 minut 😉 Są przepyszne! Dobrze wyrośnięte, nie za słodkie, mocno czekoladowe, a dodatkowo nadziane czekoladą z orzechami. Mam nadzieję, że już cieknie Wam ślinka 🙂 Jak wiecie, moje receptury są łatwe w przygotowaniu i taki jest także ten przepis. Zawsze używam tych samych proporcji składników do muffinek, co sprawia, że ciasto jest lekkie oraz pulchne.
Z tego przepisu wyjdzie Wam 12 malutkich, albo 6 dużych muffinek – w zależności, w jakiej formie będziecie je piec.
Tym razem, w przygotowaniu muffinek pomógł mi KENWOOD Chef XL Titanium, który idealnie wyrobił moje czekoladowe ciasto. Jeżeli posiadacie podobnego robota, pamiętajcie o doborze odpowiednich końcówek. Do muffinek najlepiej się sprawdzi ta w kształcie K, która przeznaczona jest do ucierania ciast.
Zobacz też:
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Sernik z jogurtów greckich
Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami
Jak zrobić czekoladowe muffinki - przepis
Drukuj przepisSkładniki
- 1,5 szklanki mąki
- 0,75 szklanki cukru
- 200 g jogurtu naturalnego
- jajko
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 100 g czekolady/ czekolady z orzechami
Przepis
Łączymy ze sobą najpierw mokre składniki: jogurt, jajko oraz olej.
Następnie, cały czas mieszając dodajemy mąkę, cukier, sodę, sól oraz kakao.
Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była zbyt gęsta i trudna do przemieszania, dodajcie odrobinę oleju.
Gotową masę nakładamy do papilotek i pieczemy w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem.
Pieczemy około 30 minut, aż zaczną pękać na wierzchu.
9 komentarzy
Magda
03/02/2019 at 08:38Czy w środku muffinki mają być lekko mokre?
Kasia Nowakowska
04/02/2019 at 20:21Tak
Sławek
18/12/2018 at 16:28Bazylio! A może lepiej: kuchenny Bazyliszku! 😉
Trzecie podejście do Twoich przepisów i znowu BINGO! Prosto, szybko, pysznie.
Moje modyfikacje:
1. użyłem mąki bezglutenowej
2. z uwagi na punkt pierwszy dodałem jeszcze łyżeczkę proszku do pieczenia
3. użyłem kefiru, bo jogurtu nie miałem
4. i mniej poważnie – użyłem innego robota kuchennego;-)
Dzięki!
Kasia Nowakowska
18/12/2018 at 20:27Smacznego! :)) Cieszę się, że się udało! Nawet z innym robotem 😀 Mi się też udaję ze zwykłą trzepaczką 😀 Pozdrawiam!
Ewa
01/09/2018 at 22:22Przepyszne- najlepszy i najprostszy przepis..
Kasia Nowakowska
03/09/2018 at 13:11Dziękuję 🙂
delektujemy
17/07/2018 at 12:23Wyglądają obłędnie. A czy można ciemną czekoladę zastąpić biłą?
Kasia Nowakowska
17/07/2018 at 19:29Oczywiście! 🙂
delektujemy.pl
06/06/2018 at 13:10Babeczki to jedno z najszybszych słodkości, które można przygotować w kilka minut. Pięknie urosłyyyy ; )