Desery/ Wypieki

Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe zrobicie w mig! No może… w 40 minut 😉 Są przepyszne! Dobrze wyrośnięte, nie za słodkie, mocno czekoladowe, a dodatkowo nadziane czekoladą z orzechami. Mam nadzieję, że już cieknie Wam ślinka 🙂 Jak wiecie, moje receptury są łatwe w przygotowaniu i taki jest także ten przepis. Zawsze używam tych samych proporcji składników do muffinek, co sprawia, że ciasto jest lekkie oraz pulchne.

Z tego przepisu wyjdzie Wam 12 malutkich, albo 6 dużych muffinek – w zależności, w jakiej formie będziecie je piec.


Tym razem, w przygotowaniu muffinek pomógł mi KENWOOD Chef XL Titanium, który idealnie wyrobił moje czekoladowe ciasto. Jeżeli posiadacie podobnego robota, pamiętajcie o doborze odpowiednich końcówek. Do muffinek najlepiej się sprawdzi ta w kształcie K, która przeznaczona jest do ucierania ciast.


Zobacz też:

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Sernik z jogurtów greckich

Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami

Jak zrobić czekoladowe muffinki - przepis

Drukuj przepis
Porcji: 6 dużych lub 12 małych Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • jajko
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g czekolady/ czekolady z orzechami

Przepis

1

Łączymy ze sobą najpierw mokre składniki: jogurt, jajko oraz olej.

2

Następnie, cały czas mieszając dodajemy mąkę, cukier, sodę, sól oraz kakao.

3

Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy.

4

Gotową masę nakładamy do papilotek i pieczemy w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem.

5

6 dużych muffinek pieczemy około 30 minut, aż zaczną pękać na wierzchu, a 12 małych muffinek pieczemy około 15 minut.

*wpis powstał we współpracy z marką KENWOOD
 

Może ci się spodobać

9 komentarzy

  • Reply
    Magda
    03/02/2019 at 08:38

    Czy w środku muffinki mają być lekko mokre?

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      04/02/2019 at 20:21

      Tak

       
  • Reply
    Sławek
    18/12/2018 at 16:28

    Bazylio! A może lepiej: kuchenny Bazyliszku! 😉
    Trzecie podejście do Twoich przepisów i znowu BINGO! Prosto, szybko, pysznie.
    Moje modyfikacje:
    1. użyłem mąki bezglutenowej
    2. z uwagi na punkt pierwszy dodałem jeszcze łyżeczkę proszku do pieczenia
    3. użyłem kefiru, bo jogurtu nie miałem
    4. i mniej poważnie – użyłem innego robota kuchennego;-)
    Dzięki!

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      18/12/2018 at 20:27

      Smacznego! :)) Cieszę się, że się udało! Nawet z innym robotem 😀 Mi się też udaję ze zwykłą trzepaczką 😀 Pozdrawiam!

       
  • Reply
    Ewa
    01/09/2018 at 22:22

    Przepyszne- najlepszy i najprostszy przepis..

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      03/09/2018 at 13:11

      Dziękuję 🙂

       
  • Reply
    delektujemy
    17/07/2018 at 12:23

    Wyglądają obłędnie. A czy można ciemną czekoladę zastąpić biłą?

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      17/07/2018 at 19:29

      Oczywiście! 🙂

       
  • Reply
    delektujemy.pl
    06/06/2018 at 13:10

    Babeczki to jedno z najszybszych słodkości, które można przygotować w kilka minut. Pięknie urosłyyyy ; )

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top