Oszukany sernik z jogurtów greckich jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Jednak, aby był odpowiedni do jedzenia musi trochę odstać w lodówce, dlatego zachęcam go robić jeden dzień wcześniej. Sernik przygotowałam ze skórką pomarańczową, wanilią oraz borówkami, aby przełamały smak jogurtowej masy. Podałam kawałki sernika ze świeżymi truskawkami, ale oczywiście możecie go serwować dowolnie. Na pewno takie serniczki będę przygotowywać częściej oraz modyfikować smaki czy dodatki.
To idealne ciasto dla osób, które w kuchni mają dwie lewe ręce. Nie trzeba go zagniatać, odstawiać do wyrastania, robić kremów mas… po prostu wystarczy wymieszać wszystkie składniki, ubić białka i wmieszać je w masę, po czym włożyć do piekarnika. Banalne, co nie? 🙂 Zapraszam niżej po przepis.
Zobacz też:
Zielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym
Sernik wiedeński z rodzynkami
Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami
Sernik z jogutrów greckich
Drukuj przepisSkładniki
- 800 g jogurtu greckiego - 2 duże opakowania
- 4 jajka
- 150 g ksylitolu lub cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- skórka z połowy pomarańczy
- sok z 1/4 pomarańczy
- łyżeczka ekstraktu z wanilii (możecie użyć cukru waniliowego, tylko wtedy odejmijcie z przepisu odpowiednią ilość cukru/ksylitolu, aby ciasto nie było zbyt słodkie)
- szczypta soli
- papier do pieczenia
- tortownica o średnicy 22 cm
- borówki
Przepis
Białka oddzielamy od żółtek. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy oraz wyciskamy z 1/4 pomarańczy sok. Myjemy borówki.
Jogurty naturalne przekładamy do naczynia, dodajemy do nich żółtka, ksylitol/cukier, mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową oraz sok z 1/4 pomarańczy. Dokładanie mieszamy składniki.
Następie do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy ją na sztywno. Łączymy delikatnie z masą jogurtową, aby masa zrobiła się delikatna jak pianka.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią masę. Wkładamy na masę borówki. Pieczemy w termoobiegu, w temperaturze 180 stopni 60-70 minut - aż cały wierzch się zarumieni.
Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie schładzamy kilka godzin w lodówce.
12 komentarzy
MINA
15/04/2018 at 21:49Serniczek rzeczywiście pyszny..jest tylko jedna ważna kwestia do dodania…jeżeli jest z ksylitolem to osoby które nigdy nie spożywały ksylitolu lepiej niech go nie jedzą ponieważ grozi rozwolnieniem!! poza tym PYCHA!!
Kasia Nowakowska
16/04/2018 at 12:10Dziękuję za informację i opinię. Nie wiedziałam o tym!
Lubię płatki
12/04/2018 at 14:21Ojej wygląda rewelacyjnie! Super dekoracja z tymi truskawkami. Zapewne bardzo dobrze smakuje 🙂 Pozdrawiam
Trener biznesu
06/04/2018 at 13:23Wyszedł idealnie, zazdroszczę. Mój zawsze na początku wygląda idealnie, potem opada i tyle :/
Kasia Nowakowska
06/04/2018 at 13:40Dużo zależy od piekarnika, ale też od tego jak go studzisz 🙂
karolina
03/04/2018 at 11:08Czuję, że to będzie moja przekąska na lato. Lekka.. z owocami..
Kamil
29/03/2018 at 15:25Takiej wersji jeszcze nie jadłem, ale wygląda naprawdę kusząco!
FiFiFo
29/03/2018 at 08:33Pyszny, polecam serdecznie 🙂
FiFiFo
28/03/2018 at 20:36Niesamowity smak. Uwielbiam dodawać pomarańczę do deserów 😊
Kasia Nowakowska
29/03/2018 at 09:49Super, dziękuję za opinię i zdjęcie 🙂
Nati
26/03/2018 at 00:06Jakie owoce będą najlepsze jeszcze oprócz borówek? 🙂
Kasia Nowakowska
26/03/2018 at 11:26Może truskawki, wiśnie, itp? 🙂 Nie robiłam z innymi. Możesz także zrezygnować z owoców 🙂