Boże Narodzenie/ Desery/ Owoce/ Wielkanoc/ Wypieki

Sernik z jogurtów greckich

Oszukany sernik z jogurtów greckich jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Jednak, aby był odpowiedni do jedzenia musi trochę odstać w lodówce, dlatego zachęcam go robić jeden dzień wcześniej. Sernik przygotowałam ze skórką pomarańczową, wanilią oraz borówkami, aby przełamały smak jogurtowej masy. Podałam kawałki sernika ze świeżymi truskawkami, ale oczywiście możecie go serwować dowolnie. Na pewno takie serniczki będę przygotowywać częściej oraz modyfikować smaki czy dodatki.

To idealne ciasto dla osób, które w kuchni mają dwie lewe ręce. Nie trzeba go zagniatać, odstawiać do wyrastania, robić kremów mas… po prostu wystarczy wymieszać wszystkie składniki, ubić białka i wmieszać je w masę, po czym włożyć do piekarnika. Banalne, co nie? 🙂 Zapraszam niżej po przepis.


Zobacz też:

Zielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym

Sernik wiedeński z rodzynkami

Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami

Sernik z jogutrów greckich

Drukuj przepis
Porcji: 10 Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 800 g jogurtu greckiego - 2 duże opakowania
  • 4 jajka
  • 150 g ksylitolu lub cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • skórka z połowy pomarańczy
  • sok z 1/4 pomarańczy
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (możecie użyć cukru waniliowego, tylko wtedy odejmijcie z przepisu odpowiednią ilość cukru/ksylitolu, aby ciasto nie było zbyt słodkie)
  • szczypta soli
  • papier do pieczenia
  • tortownica o średnicy 22 cm
  • borówki

Przepis

1

Białka oddzielamy od żółtek. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy oraz wyciskamy z 1/4 pomarańczy sok. Myjemy borówki.

2

Jogurty naturalne przekładamy do naczynia, dodajemy do nich żółtka, ksylitol/cukier, mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową oraz sok z 1/4 pomarańczy. Dokładanie mieszamy składniki.

3

Następie do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy ją na sztywno. Łączymy delikatnie z masą jogurtową, aby masa zrobiła się delikatna jak pianka.

4

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią masę. Wkładamy na masę borówki. Pieczemy w termoobiegu, w temperaturze 180 stopni 60-70 minut - aż cały wierzch się zarumieni.

5

Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie schładzamy kilka godzin w lodówce.

 

Może ci się spodobać

12 komentarzy

  • Reply
    MINA
    15/04/2018 at 21:49

    Serniczek rzeczywiście pyszny..jest tylko jedna ważna kwestia do dodania…jeżeli jest z ksylitolem to osoby które nigdy nie spożywały ksylitolu lepiej niech go nie jedzą ponieważ grozi rozwolnieniem!! poza tym PYCHA!!

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      16/04/2018 at 12:10

      Dziękuję za informację i opinię. Nie wiedziałam o tym!

       
  • Reply
    Lubię płatki
    12/04/2018 at 14:21

    Ojej wygląda rewelacyjnie! Super dekoracja z tymi truskawkami. Zapewne bardzo dobrze smakuje 🙂 Pozdrawiam

     
  • Reply
    Trener biznesu
    06/04/2018 at 13:23

    Wyszedł idealnie, zazdroszczę. Mój zawsze na początku wygląda idealnie, potem opada i tyle :/

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      06/04/2018 at 13:40

      Dużo zależy od piekarnika, ale też od tego jak go studzisz 🙂

       
  • Reply
    karolina
    03/04/2018 at 11:08

    Czuję, że to będzie moja przekąska na lato. Lekka.. z owocami..

     
  • Reply
    Kamil
    29/03/2018 at 15:25

    Takiej wersji jeszcze nie jadłem, ale wygląda naprawdę kusząco!

     
  • Reply
    FiFiFo
    29/03/2018 at 08:33

    Pyszny, polecam serdecznie 🙂

     
  • Reply
    FiFiFo
    28/03/2018 at 20:36

    Niesamowity smak. Uwielbiam dodawać pomarańczę do deserów 😊

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      29/03/2018 at 09:49

      Super, dziękuję za opinię i zdjęcie 🙂

       
  • Reply
    Nati
    26/03/2018 at 00:06

    Jakie owoce będą najlepsze jeszcze oprócz borówek? 🙂

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      26/03/2018 at 11:26

      Może truskawki, wiśnie, itp? 🙂 Nie robiłam z innymi. Możesz także zrezygnować z owoców 🙂

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top