Oszukany sernik z jogurtów greckich jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Jednak, aby był odpowiedni do jedzenia musi trochę odstać w lodówce, dlatego zachęcam go robić jeden dzień wcześniej. Sernik przygotowałam ze skórką pomarańczową, wanilią oraz borówkami, aby przełamały smak jogurtowej masy. Podałam kawałki sernika ze świeżymi truskawkami, ale oczywiście możecie go serwować dowolnie. Na pewno takie serniczki będę przygotowywać częściej oraz modyfikować smaki czy dodatki.
To idealne ciasto dla osób, które w kuchni mają dwie lewe ręce. Nie trzeba go zagniatać, odstawiać do wyrastania, robić kremów mas… po prostu wystarczy wymieszać wszystkie składniki, ubić białka i wmieszać je w masę, po czym włożyć do piekarnika. Banalne, co nie? 🙂 Zapraszam niżej po przepis.
Zobacz też:
Zielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym
Sernik wiedeński z rodzynkami
Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami
Sernik z jogutrów greckich
Drukuj przepisSkładniki
- 800 g jogurtu greckiego - 2 duże opakowania
- 4 jajka
- 150 g ksylitolu lub cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- skórka z połowy pomarańczy
- sok z 1/4 pomarańczy
- łyżeczka ekstraktu z wanilii (możecie użyć cukru waniliowego, tylko wtedy odejmijcie z przepisu odpowiednią ilość cukru/ksylitolu, aby ciasto nie było zbyt słodkie)
- szczypta soli
- papier do pieczenia
- tortownica o średnicy 22 cm
- borówki
Przepis
Białka oddzielamy od żółtek. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy oraz wyciskamy z 1/4 pomarańczy sok. Myjemy borówki.
Jogurty naturalne przekładamy do naczynia, dodajemy do nich żółtka, ksylitol/cukier, mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową oraz sok z 1/4 pomarańczy. Dokładanie mieszamy składniki.
Następie do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy ją na sztywno. Łączymy delikatnie z masą jogurtową, aby masa zrobiła się delikatna jak pianka.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią masę. Wkładamy na masę borówki. Pieczemy w termoobiegu, w temperaturze 180 stopni 60-70 minut - aż cały wierzch się zarumieni.
Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie schładzamy kilka godzin w lodówce.
29 komentarzy
Sernik po upieczeniu
06/03/2022 at 14:10Mój wczoraj pieczony był piękny w piekarniku. I tyle po wyłączeniu i otwarciu piekarnika jeszcze był wysoki. Potem stopniowo opadł. Dziś wygląda tak jak na zdjęciu mocno opadł.
Na talerzu prezentuje z musem z borówek.
Psuk
08/06/2020 at 15:37Jest boski ♥️♥️♥️ uzależniłam się, a robi się go ekspresowo.
Kasia Nowakowska
18/06/2020 at 10:25Super <3 Dziękuję za opinię. Smacznego 🙂
asia
08/04/2020 at 15:52dzieki czemu tak ladnie wyrosl?
Kasia Nowakowska
08/04/2020 at 20:59Przez ubite białka jajek 🙂
Ola
04/03/2020 at 11:51W tej temperaturze i termobiegu już po pół godzinie sernik jest mocno zrumieniony..
Kasia Nowakowska
07/03/2020 at 10:55Udał się? Rzeczywiście dość szybko się rumieni, jednak ja piekłam go już kilkukrotnie i wszystko było w porządku, nie spalił się
Ania
25/11/2018 at 09:40Czy wszystkie składniki maja być w temperaturze pokojowej czy schłodzone ? Pozdrawiam
Kasia Nowakowska
26/11/2018 at 20:09Wg mnie nie ma dużej różnicy 🙂
Sylwia
11/06/2018 at 11:58Czy sok z pomarańczy jest konieczny? Mąż jest uczulony na cytrusy.
Kasia Nowakowska
12/06/2018 at 23:24Możesz spróbować bez, ale nie daję gwarancji, że wyjdzie dokładnie taki sam. Zapewne będzie bardziej zwarty.
ewa opalinska
06/06/2018 at 08:36mam pytanie ,czy proszku do pieczenia sie nie daje
Kasia Nowakowska
12/06/2018 at 23:25Nie 🙂
Bogusia
10/05/2018 at 18:20Mam pytanie. Mam zepsuty termoobieg. Działa tylko grzałka góra-dól. W jakiej temperaturze i jak długo mam go piec. Z góry dzięki za podpowiedź.
Kasia Nowakowska
11/05/2018 at 09:53Nie daję zatem gwarancji, że odpowiednio się dopiecze, ale możesz próbować 🙂 Piecz do momentu, aż cały wierzch sernika będzie dobrze zrumieniony 🙂 Pozdrawiam
MINA
15/04/2018 at 21:49Serniczek rzeczywiście pyszny..jest tylko jedna ważna kwestia do dodania…jeżeli jest z ksylitolem to osoby które nigdy nie spożywały ksylitolu lepiej niech go nie jedzą ponieważ grozi rozwolnieniem!! poza tym PYCHA!!
Kasia Nowakowska
16/04/2018 at 12:10Dziękuję za informację i opinię. Nie wiedziałam o tym!
Lubię płatki
12/04/2018 at 14:21Ojej wygląda rewelacyjnie! Super dekoracja z tymi truskawkami. Zapewne bardzo dobrze smakuje 🙂 Pozdrawiam
Trener biznesu
06/04/2018 at 13:23Wyszedł idealnie, zazdroszczę. Mój zawsze na początku wygląda idealnie, potem opada i tyle :/
Kasia Nowakowska
06/04/2018 at 13:40Dużo zależy od piekarnika, ale też od tego jak go studzisz 🙂
karolina
03/04/2018 at 11:08Czuję, że to będzie moja przekąska na lato. Lekka.. z owocami..
Kamil
29/03/2018 at 15:25Takiej wersji jeszcze nie jadłem, ale wygląda naprawdę kusząco!
FiFiFo
29/03/2018 at 08:33Pyszny, polecam serdecznie 🙂
FiFiFo
28/03/2018 at 20:36Niesamowity smak. Uwielbiam dodawać pomarańczę do deserów 😊
Kasia Nowakowska
29/03/2018 at 09:49Super, dziękuję za opinię i zdjęcie 🙂
Nati
26/03/2018 at 00:06Jakie owoce będą najlepsze jeszcze oprócz borówek? 🙂
Kasia Nowakowska
26/03/2018 at 11:26Może truskawki, wiśnie, itp? 🙂 Nie robiłam z innymi. Możesz także zrezygnować z owoców 🙂
Mój sernik na talerzu
06/03/2022 at 14:11Smacznego
Mój sernik na talerzu
06/03/2022 at 14:13O już jest😋