Na szybko/ Obiady

Placuszki z batatów i ziemniaków

Placuszki z batatów i ziemniaków to szybki pomysł na obiad – możecie podawać je ze śmietaną, na słono lub posypane cukrem, na słodko, podobnie jak placki ziemniaczane. Również doskonale będą smakować w towarzystwie polędwiczki w kremowym sosie własnym czy też prostego gulaszu z wieprzowiny. Zachęcam Was do ich przygotowania. Smacznego! 🙂


Zobacz też:

Placuszki z marchewki i ziemniaków

Placuszki z kalafiora

Placuszki z cukinii i ziemniaków

Placuszki z ziemniaków ze szczypiorkiem

Placuszki z batatów i ziemniaków

Drukuj przepis
Porcji: 12 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 batat
  • 3 ziemniaki
  • 2 szalotki
  • 2 jajka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przepis

1

Batata i ziemniaki obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szalotki drobno siekamy.

2

Do warzyw dodajemy jajka, kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

3

Formujemy dłońmi zwarte placuszki i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia, z obu stron.

 

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    Tomasz
    11/04/2018 at 11:23

    Nieco inny, lżejszy przepis na placuszki ziemniaczane. Muszę spróbować tę wersję 🙂

     
  • Reply
    Lubię płatki
    06/04/2018 at 16:10

    Widzę, ze przepis dość prosty. Nie potrzeba dużo składników a samo wykonanie nawet nie zajmuje dużo czasu. Dzięki właśnie czegoś takie szukałam. Pozdrawiam 🙂

     
  • Reply
    Karolina
    03/04/2018 at 11:00

    Super wyglądają te placuszki! Koniecznie muszę wykorzystać 🙂

     
  • Reply
    Paulina Garnicka
    29/03/2018 at 15:56

    Lubię połączenie takich smaków, więc może pojawią się u mnie na stole także i takie placuszki 🙂 Mniam!

     
  • Reply
    Kuba
    27/03/2018 at 11:37

    Wyglądają naprawdę fantastycznie! 🙂 Dobry pomysł na szybko i smaczny obiad 🙂

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      27/03/2018 at 11:39

      Dziękuję 🙂

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top