Placuszki z batatów i ziemniaków to szybki pomysł na obiad – możecie podawać je ze śmietaną, na słono lub posypane cukrem, na słodko, podobnie jak placki ziemniaczane. Również doskonale będą smakować w towarzystwie polędwiczki w kremowym sosie własnym czy też prostego gulaszu z wieprzowiny. Zachęcam Was do ich przygotowania. Smacznego! 🙂
Zobacz też:
Placuszki z marchewki i ziemniaków
Placuszki z kalafiora
Placuszki z cukinii i ziemniaków
Placuszki z ziemniaków ze szczypiorkiem
Placuszki z batatów i ziemniaków
Drukuj przepisSkładniki
- 1 batat
- 3 ziemniaki
- 2 szalotki
- 2 jajka
- 6 łyżek kaszy manny
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przepis
1
Batata i ziemniaki obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szalotki drobno siekamy.
2
Do warzyw dodajemy jajka, kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
3
Formujemy dłońmi zwarte placuszki i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia, z obu stron.
8 komentarzy
Blog kulinarny
18/05/2018 at 19:02Bataty to chyba też ziemniaki, tyko słodkie?
Więc placki podwójnie ziemniaczane! 😉
Kasia Nowakowska
25/05/2018 at 20:36tak 😉
Tomasz
11/04/2018 at 11:23Nieco inny, lżejszy przepis na placuszki ziemniaczane. Muszę spróbować tę wersję 🙂
Lubię płatki
06/04/2018 at 16:10Widzę, ze przepis dość prosty. Nie potrzeba dużo składników a samo wykonanie nawet nie zajmuje dużo czasu. Dzięki właśnie czegoś takie szukałam. Pozdrawiam 🙂
Karolina
03/04/2018 at 11:00Super wyglądają te placuszki! Koniecznie muszę wykorzystać 🙂
Paulina Garnicka
29/03/2018 at 15:56Lubię połączenie takich smaków, więc może pojawią się u mnie na stole także i takie placuszki 🙂 Mniam!
Kuba
27/03/2018 at 11:37Wyglądają naprawdę fantastycznie! 🙂 Dobry pomysł na szybko i smaczny obiad 🙂
Kasia Nowakowska
27/03/2018 at 11:39Dziękuję 🙂