Dania z wieprzowiną/ Mięsa/ Obiady/ Wielkanoc

Schab duszony w sosie własnym

Schab duszony w sosie własnym to przepis, który sprawdzi się szczególnie od święta. Duszone mięso, oblane delikatnym sosem idealnie pasuje do ziemniaków i surówki. Duszony schab jest dobrym daniem dla osób, które nie przepadają za tłuszczykiem czy żyłkami w mięsie. Aby był idealnie miękki, musimy go dusić minimalnie godzinę. Schab duszony w sosie własnym smakuje doskonale od razu po przygotowaniu, a także na drugi dzień – nie ma tutaj specjalnej różnicy w smaku. Polecam Wam także przepis na schab w sosie chrzanowym. Smacznego!

Zobacz też:

Policzki wieprzowe w winie

Polędwiczka duszona w sosie własnym

Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym

Pieczona polędwiczka wieprzowa

Zrazy z karkówki

Przepis na schab duszony w sosie własnym

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 500 g schabu
  • majeranek
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia

Przepis

1

Schab kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem. Kawałki mięsa posypujemy z obu stron majerankiem, tymiankiem, pieprzem oraz solą. Obtaczamy je w mące, a następnie smażymy na patelni na dużym ogniu na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy mięso będzie z obu stron złociste przekładamy je do garnka.

2

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju na tej samej patelni, na której podsmażało się mięso. Kiedy składniki się zeszklą, przekładamy do garnka ze schabem.

3

Całość zlewamy bulionem, taką ilością, aby pokrył mięso. Dodajemy liść laurowy oraz dwa ziarna ziela angielskiego. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około godzinę lub półtorej - należy sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie.

4

Następnie schab wyjmujemy z sosu, a liść laurowy i ziele wyrzucamy. Po czym blendujemy sos pozostały w garnku. Po zblendowaniu gotujemy sos do momentu, aż zbędna woda odparuje i konsystencja sosu zrobi się gęściejsza. Kiedy sos uzyska pożądaną, aksamitną konsystencję, wkładamy do niego kawałki schabu i je podgrzewamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top