Schab duszony w sosie własnym to przepis, który sprawdzi się szczególnie od święta. Duszone mięso, oblane delikatnym sosem idealnie pasuje do ziemniaków i surówki. Duszony schab jest dobrym daniem dla osób, które nie przepadają za tłuszczykiem czy żyłkami w mięsie. Aby był idealnie miękki, musimy go dusić minimalnie godzinę. Schab duszony w sosie własnym smakuje doskonale od razu po przygotowaniu, a także na drugi dzień – nie ma tutaj specjalnej różnicy w smaku. Polecam Wam także przepis na schab w sosie chrzanowym. Smacznego!
Zobacz też:
Policzki wieprzowe w winie
Polędwiczka duszona w sosie własnym
Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym
Pieczona polędwiczka wieprzowa
Zrazy z karkówki
Przepis na schab duszony w sosie własnym
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g schabu
- majeranek
- tymianek
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- olej do smażenia
Przepis
Schab kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem. Kawałki mięsa posypujemy z obu stron majerankiem, tymiankiem, pieprzem oraz solą. Obtaczamy je w mące, a następnie smażymy na patelni na dużym ogniu na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy mięso będzie z obu stron złociste przekładamy je do garnka.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju na tej samej patelni, na której podsmażało się mięso. Kiedy składniki się zeszklą, przekładamy do garnka ze schabem.
Całość zlewamy bulionem, taką ilością, aby pokrył mięso. Dodajemy liść laurowy oraz dwa ziarna ziela angielskiego. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około godzinę lub półtorej - należy sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie.
Następnie schab wyjmujemy z sosu, a liść laurowy i ziele wyrzucamy. Po czym blendujemy sos pozostały w garnku. Po zblendowaniu gotujemy sos do momentu, aż zbędna woda odparuje i konsystencja sosu zrobi się gęściejsza. Kiedy sos uzyska pożądaną, aksamitną konsystencję, wkładamy do niego kawałki schabu i je podgrzewamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
2 komentarze
Daga
23/01/2022 at 12:57Dziękuję za ten przepis!
Pierwszy raz wyszedł mi idealny sos!
Zapach niesamowity.
Kasia Nowakowska
24/01/2022 at 15:03Dziękuje 🙂