Schab w sosie chrzanowym smakuje bardzo dobrze w towarzystwie buraczków z octem balsamicznym i miodem oraz kaszą gryczaną. Możecie oczywiście podać go także z ziemniakami lub innym rodzajem kasz. Mięso z sosem chrzanowym smakuje wybitnie. To ciekawa alternatywa dla schabu w sosie własnym czy kotletów schabowych. Oczywiście, jeżeli będziecie uważać, że sos jest zbyt mało chrzanowy, bez problemu możecie dodać go więcej, według własnych, smakowych upodobań. Jak dla mnie moje proporcje są na tyle optymalne, że smak chrzanu nie wybija się ponad mięso, a ciekawie z nim współgra. Smacznego!
Zobacz też:
Kotlety schabowe według Magdy Gessler
Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką
Schab w sosie własnym
Prosty gulasz wieprzowy
Przepis na schab w sosie chrzanowym
Drukuj przepisSkładniki
- 300 g schabu
- cebula
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 200 g słodkiej śmietanki 18% do sosów
- 3 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 łyżka mąki (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Przepis
1Schab kroimy w plastry. Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem i solimy i pieprzymy z obu stron. Schab smażymy na oleju do zrumienienia. Przekładamy do garnka, dodajemy cebulę i zalewamy wodą, tak aby zakryła w całości mięso. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż schab będzie miękki.
2Mięso zalewamy śmietanką, dodajemy chrzan i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli nadal jest zbyt wodnisty, dodajemy łyżkę mąki - po wcześniejszym rozrobiebiu jej z odrobiną sosu.
3Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie chrzanem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przepis na schab w sosie chrzanowym
Drukuj przepisSkładniki
- 300 g schabu
- cebula
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 200 g słodkiej śmietanki 18% do sosów
- 3 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 łyżka mąki (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Przepis
Schab kroimy w plastry. Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem i solimy i pieprzymy z obu stron. Schab smażymy na oleju do zrumienienia. Przekładamy do garnka, dodajemy cebulę i zalewamy wodą, tak aby zakryła w całości mięso. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż schab będzie miękki.
Mięso zalewamy śmietanką, dodajemy chrzan i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli nadal jest zbyt wodnisty, dodajemy łyżkę mąki - po wcześniejszym rozrobiebiu jej z odrobiną sosu.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie chrzanem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
4 komentarze
Iwona
05/03/2022 at 19:41Śmietana 18 % jest śmietaną kwaśną! Śmietana 30 % jest śmietanką słodką. Tym samym nie bardzo rozumiem o jaką śmietanę chodzi u Ciebie 😮
Mateusz
08/01/2021 at 18:55To słodka śmietanka czy 18%? Bo w połączeniu to nie występuje….
Kasia Nowakowska
09/01/2021 at 12:5118% słodka do zup i sosów
Karolina
05/03/2018 at 13:19Ale bym zjadła! 😉