Mięsa/ Obiady/ Wielkanoc

Schab w sosie chrzanowym

Schab w sosie chrzanowym smakuje bardzo dobrze w towarzystwie buraczków z octem balsamicznym i miodem oraz kaszą gryczaną. Możecie oczywiście podać go także z ziemniakami lub innym rodzajem kasz. Mięso z sosem chrzanowym smakuje wybitnie. To ciekawa alternatywa dla schabu w sosie własnym czy kotletów schabowych. Oczywiście, jeżeli będziecie uważać, że sos jest zbyt mało chrzanowy, bez problemu możecie dodać go więcej, według własnych, smakowych upodobań. Jak dla mnie moje proporcje są na tyle optymalne, że smak chrzanu nie wybija się ponad mięso, a ciekawie z nim współgra. Smacznego!


Zobacz też:

Kotlety schabowe według Magdy Gessler

Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką

Schab w sosie własnym

Prosty gulasz wieprzowy

Przepis na schab w sosie chrzanowym

Drukuj przepis
Porcji: 2-3 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 300 g schabu
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 200 g słodkiej śmietanki 18% do sosów
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Przepis

1

Schab kroimy w plastry. Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem i solimy i pieprzymy z obu stron. Schab smażymy na oleju do zrumienienia. Przekładamy do garnka, dodajemy cebulę i zalewamy wodą, tak aby zakryła w całości mięso. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż schab będzie miękki.

2

Mięso zalewamy śmietanką, dodajemy chrzan i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli nadal jest zbyt wodnisty, dodajemy łyżkę mąki - po wcześniejszym rozrobiebiu jej z odrobiną sosu.

3

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie chrzanem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Karolina
    05/03/2018 at 13:19

    Ale bym zjadła! 😉

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top