Jeżeli tak samo jak ja, kochacie makaron – docenicie ten przepis 🙂 Delikatny i kremowy sos z parmezanem jest pyszny, a do jego przygotowania wystarczy dosłownie chwila. Do sosu dodałam przyprawiony szpinak, aby danie prezentowało się bardziej „na bogato” 🙂 Spróbujcie!
Zobaczcie też: Makaron spaghetti carbonara
Przepis na makaron w sosie serowym ze szpinakiem
Drukuj przepisSkładniki
- 250 ml słodkiej śmietanki 18%
- garść parmezanu
- 2 garście szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 250 g makaronu
Przepis
Na początku przygotowujemy szpinak. Masło rozpuszczamy na patelni i wkładamy na nią posiekany czosnek oraz liście szpinaku. Kiedy szpinak straci swoją objętość, doprawiamy całość gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Na drugiej patelni podgrzewamy śmietankę. Kiedy się zagotuje dodajemy starty parmezan i mieszamy całość do momentu roztopienia się sera.
Sos dodajemy do szpinaku i mieszamy z ugotowanym makaronem - jeżeli zobaczycie, że sos jest za gęsty, dodajcie do niego kilka łyżek wody z gotowanego makaronu.
Porady
To danie można przyrządzić także bez szpinaku, bądź z jego zamiennikami, np. jarmużem.
2 komentarze
Joanna
16/01/2022 at 20:32A dlaczego nie ma podanej ilosci makaronu w daniu makaronowym? Sól i pieprz do smaku też nie pomaga w odtworzeniu dania jak się ma dwie lewe ręce do gotowania jak ja i nie wiadomo jaki smak się chce uzyskać? Czy pół łyżeczki soli pieprzu będzie wystarczające czy może więcej albo mniej
Kasia Nowakowska
24/01/2022 at 15:04Dziękuję za uwagę, będę doprecyzowywac w kolejnych przepisach. Pozdrawiam!