Makarony/ Na szybko/ Obiady

Makaron w sosie serowym ze szpinakiem

Jeżeli tak samo jak ja, kochacie makaron – docenicie ten przepis 🙂 Delikatny i kremowy sos z parmezanem jest pyszny, a do jego przygotowania wystarczy dosłownie chwila. Do sosu dodałam przyprawiony szpinak, aby danie prezentowało się bardziej “na bogato” 🙂 Spróbujcie!


Zobaczcie też: Makaron spaghetti carbonara

Przepis na makaron w sosie serowym ze szpinakiem

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • garść parmezanu
  • 2 garście szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g makaronu

Przepis

1

Na początku przygotowujemy szpinak. Masło rozpuszczamy na patelni i wkładamy na nią posiekany czosnek oraz liście szpinaku. Kiedy szpinak straci swoją objętość, doprawiamy całość gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

2

Na drugiej patelni podgrzewamy śmietankę. Kiedy się zagotuje dodajemy starty parmezan i mieszamy całość do momentu roztopienia się sera.

3

Sos dodajemy do szpinaku i mieszamy z ugotowanym makaronem - jeżeli zobaczycie, że sos jest za gęsty, dodajcie do niego kilka łyżek wody z gotowanego makaronu.

Porady

To danie można przyrządzić także bez szpinaku, bądź z jego zamiennikami, np. jarmużem.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top