Dania z drobiem/ Mięsa/ Na szybko/ Obiady/ Sałatki/ Sałatki z kurczakiem/ Zdrowe sałatki

Lekka sałatka z kurczakiem

Lekka sałatka z kurczakiem jest świetną propozycją na smaczny i niskokaloryczny obiad. Polecam podać ją z jeszcze ciepłą piersią kurczaka, wtedy będzie smakować wybornie. Mięso do sałatki najlepiej jest zgrillować, aby było soczyste i miękkie – polecam zajrzeć do przepisu, w którym zdradzam jak usmażyć idealną pierś: Grillowana pierś kurczaka . Jeżeli nie posiadacie patelni grillowej czy grilla elektrycznego, możecie mięso pokroić w kawałki i usmazyć na zwykłej patelni. Do mojej sałatki dodałam odrobinę sera parmezan, aby podkręcić jej smak. Natomiast jeżeli musicie pilnować kalorii, zachęcam o jego pominięcie. Smacznego!

Zobacz też:

Sałatka z cukinią i świeżym ogórkiem

Sałatka z burakami i kozim serem

Sałatka z granatem i kurczakiem

Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką

Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego

Przepis na lekką sałatkę z kurczakiem

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 25 minut

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • do marynaty: łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczku kuminu, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pomidor
  • ogórek gruntowy
  • cebula
  • 1/4 czerwonej papryki
  • kawałek twardego sera
  • 2 garście liści bazylii
  • sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy

Przepis

1

Pierś z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na dwa równe filety. Przekładamy do głębszego naczynia, dodajemy składniki marynaty i dokładnie mieszamy, aby pokryć nimi kurczaka. Odstawiamy na 10 minut.

2

Pomidora kroimy na ćwiartki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę w pióra. Paprykę kroimy w paski. Ser kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy składniki z liśćmi bazylii i wykładamy na talerze.

3

Składniki sosu czyli 3 łyżki oliwy, łyżeczkę miodu i łyżeczkę musztardy łączymy ze sobą. Najlepiej jest to zrobić za pomocą małego słoiczka. W nim umieścić składniki, potrząsać do momentu uzyskania jednolitego sosu.

4

Po czym rozgrzewamy patelnię grillową, gdy mocno się rozgrzeje wkładamy na nią pierśi z kurczaka. Smażymy na dość dużym ogniu - po kilka minut z jednej strony. Kiedy kawałki kurczaka na brzegach będą białe-usmażone, przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy podobną długość czasu, jak na pierwszej stronie. Mięso wykładamy na talerze i polewamy sosem.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top