Lekka sałatka z kurczakiem jest świetną propozycją na smaczny i niskokaloryczny obiad. Polecam podać ją z jeszcze ciepłą piersią kurczaka, wtedy będzie smakować wybornie. Mięso do sałatki najlepiej jest zgrillować, aby było soczyste i miękkie – polecam zajrzeć do przepisu, w którym zdradzam jak usmażyć idealną pierś: Grillowana pierś kurczaka . Jeżeli nie posiadacie patelni grillowej czy grilla elektrycznego, możecie mięso pokroić w kawałki i usmazyć na zwykłej patelni. Do mojej sałatki dodałam odrobinę sera parmezan, aby podkręcić jej smak. Natomiast jeżeli musicie pilnować kalorii, zachęcam o jego pominięcie. Smacznego!
Zobacz też:
Sałatka z cukinią i świeżym ogórkiem
Sałatka z burakami i kozim serem
Sałatka z granatem i kurczakiem
Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką
Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego
Przepis na lekką sałatkę z kurczakiem
Drukuj przepisSkładniki
- pierś z kurczaka
- do marynaty: łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczku kuminu, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek
- pomidor
- ogórek gruntowy
- cebula
- 1/4 czerwonej papryki
- kawałek twardego sera
- 2 garście liści bazylii
- sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy
Przepis
Pierś z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na dwa równe filety. Przekładamy do głębszego naczynia, dodajemy składniki marynaty i dokładnie mieszamy, aby pokryć nimi kurczaka. Odstawiamy na 10 minut.
Pomidora kroimy na ćwiartki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę w pióra. Paprykę kroimy w paski. Ser kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy składniki z liśćmi bazylii i wykładamy na talerze.
Składniki sosu czyli 3 łyżki oliwy, łyżeczkę miodu i łyżeczkę musztardy łączymy ze sobą. Najlepiej jest to zrobić za pomocą małego słoiczka. W nim umieścić składniki, potrząsać do momentu uzyskania jednolitego sosu.
Po czym rozgrzewamy patelnię grillową, gdy mocno się rozgrzeje wkładamy na nią pierśi z kurczaka. Smażymy na dość dużym ogniu - po kilka minut z jednej strony. Kiedy kawałki kurczaka na brzegach będą białe-usmażone, przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy podobną długość czasu, jak na pierwszej stronie. Mięso wykładamy na talerze i polewamy sosem.


0 komentarzy