Sałatka z cukinią i świeżym ogórkiem to przepis, który podsunęła mi Dominika we wpisie na Facebooku 🙂 Za co bardzo dziękuję! Połączenie składników sałatki było dla mnie tak nietypowe, że musiałam wypróbować. Okazało się, że to danie smakuje obłędnie i chcę się nim podzielić z całym światem! Co prawda przygotowanie zajmuję odrobinę czasu ponieważ cukinię musimy usmażyć na grillu lub patelni grillowej, a ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Jednak jeżeli przepis ląduje u mnie na blogu, to znaczy, że warto! 🙂 Sałatkę podałam w wersji a’la carpaccio, jednak możecie cukinie i ogórka pokroić w plasterki, jak radziła autorka przepisu.
Zobacz też:
Sałatka z burakami i kozim serem
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Przepis na sałatkę z cukinią i świeżym ogórkiem
Drukuj przepisSkładniki
- cukinia
- świeży ogórek
- czerwona cebula
- ziarna słonecznika
- oliwa z oliwek
- sos balsamico
- sól i pieprz
Przepis
Cukinię myjemy, wydrążamy z niej gniazda nasienne i kroimy na cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem i grillujemy z obu stron do zrumienienia.
Ogórka myjemy, wydrążamy z niego gniazda nasienne. Tak samo jak cukinię, kroimy go za pomocą obieraczki do warzyw, aż wyjdzie z niego "warzywne spaghetti".
Cebulę kroimy w cienkie pióra. Słonecznik prażymy na patelni do zrumienienia.
Na talerz wykładamy cukinię, następnie cebulę, "spaghetti" z ogórka, posypujemy słonecznikiem, a na końcu skrapiamy oliwą oraz sosem balsamico, a także solimy i pieprzymy odrobinę do smaku.
1 komentarz
Grzegorz
11/12/2018 at 22:40Sałatka prezentuje się znakomicie – i zapewne równie dobrze smakuje. Zaskakujące jest połączenie cukinii i ogórka. Na pewno dość neutralny smak tych warzyw skutecznie wzbogaca dodatek balsamico, cebuli i nasion słonecznika. Te składniki dodają sałatce wyrazistego smaku – i oczywiście wzbogacają ją w cenne składniki odżywcze.