Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i ananasem to bardzo smaczne połączenie. Jeżeli szukacie sałatek prostych i pożywnych, ona zdecydowanie do takich należy. Dodatkowo nic nie musimy kroić – jeżeli tylko kupimy ananasa w puszcze już pokrojonego, czas na przygotowanie się automatycznie zmniejsza 😉
Zobaczcie też: Lekka ryżowa sałatka
Przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem
Drukuj przepisSkładniki
- torebka ryżu (ja używam rodzaju parboiled, jest on fajnie twardawy, dzięki czemu w ryż nie wsiąka majonez)
- puszka tuńczyka
- puszka kukurydzy
- pół puszki ananasa
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz (duuużo pieprzu)
- natka pietruszki i kawałek ananasa do podania
Przepis
1
Ryż gotujemy. Kiedy ostygnie przekładamy go do miski.
2
Do ryżu dodajemy odsączoną kukurydzę, ananasa w kawałkach i tuńczyka.
3
Całość mieszamy i dodajemy majonez.
4
Doprawiamy solą i pieprzem.
8 komentarzy
Marta
22/11/2022 at 10:05A tuńczyk do tej sałatki to ma być w oleju czy w sosie własnym?
Nayia
24/12/2018 at 14:32Zrobione w wersji z drobnym makaronem. Wyglada niezle, zobaczymy jak bedzie smakowac 😉
Malwina
17/03/2018 at 16:39To jest to czego szukałam. Wykonałam i zjadłam. Pychaa! Dziękuję 🙂
Kasia Nowakowska
18/03/2018 at 22:00Cieszę się 🙂
Marta
14/04/2017 at 12:04Przepis niby prosty, ale i tak proszę o trzymanie za mnie kciuków.
Kasia Nowakowska
18/04/2017 at 09:34I wyszło? 🙂
Zoska
16/03/2017 at 10:51Muszę to koniecznie sprawdzić. Dzięki za fajny przepis.
Kasia Nowakowska
16/03/2017 at 10:57Sprawdź i koniecznie daj znać 🙂 Pozdrawiam!