Sałatka z pieczarkami marynowanymi sprawdzi się doskonale na przyjęciach, domówkach czy grillach. Pieczarki w towarzystwie kukurydzy, szczypiorku oraz jajek smakują wyśmienicie. Dodałam także do sałatki kiełki fasoli mung, jednak jeżeli jej nie znajdziecie w sklepie, dajcie zamiennie selera z zalewy, jest podobny w smaku. Sałatkę z pieczarkami marynowanymi doprawiłam solą, pieprzem i majonezem – jeżeli wolicie wersję light, zamieńcie majonez na jogurt grecki czy jogurt naturalny. Wydaje mi się, że ta sałatka smakowałaby także wyśmienicie z kurczakiem, także zachęcam Was do zrobienie też takiej mięsnej wersji. Smacznego!
Zobacz też:
Sałatka z jajek, pora i kukurydzy
Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i selerem
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu
Przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi
Drukuj przepisSkładniki
- słoik marynowanych pieczarek
- słoik kiełków fasoli mung lub selera z zalewy
- puszka kukurydzy (ja użyłam z dodatkiem chili)
- 6 jajek
- garść szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki.
Kiełki i kukurydzę również odsączamy z zalewy. Szczypiorek siekamy drobno.
Jajka na twardo obieramy, kroimy w kostkę oraz łączymy ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy majonezem, solą oraz pieprzem.
Porady
Pamiętajcie, aby dokładnie odsączyć warzywa z zalewy, aby sałatka nie puściła wody.
2 komentarze
Kasia
24/06/2018 at 08:57A słoik pieczarek duży czy mały?
Kasia Nowakowska
24/06/2018 at 12:35Ja używałam słoiczek 250 g 🙂