grill/ Na szybko/ Sałatki

Sałatka z pieczarkami marynowanymi

Sałatka z pieczarkami marynowanymi sprawdzi się doskonale na przyjęciach, domówkach czy grillach. Pieczarki w towarzystwie kukurydzy, szczypiorku oraz jajek smakują wyśmienicie. Dodałam także do sałatki kiełki fasoli mung, jednak jeżeli jej nie znajdziecie w sklepie, dajcie zamiennie selera z zalewy, jest podobny w smaku. Sałatkę z pieczarkami marynowanymi doprawiłam solą, pieprzem i majonezem – jeżeli wolicie wersję light, zamieńcie majonez na jogurt grecki czy jogurt naturalny. Wydaje mi się, że ta sałatka smakowałaby także wyśmienicie z kurczakiem, także zachęcam Was do zrobienie też takiej mięsnej wersji. Smacznego!


Zobacz też:

Sałatka z jajek, pora i kukurydzy

Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i selerem

Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi

Drukuj przepis
Porcji: 5-10 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • słoik marynowanych pieczarek
  • słoik kiełków fasoli mung lub selera z zalewy
  • puszka kukurydzy (ja użyłam z dodatkiem chili)
  • 6 jajek
  • garść szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

1

Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki.

2

Kiełki i kukurydzę również odsączamy z zalewy. Szczypiorek siekamy drobno.

3

Jajka na twardo obieramy, kroimy w kostkę oraz łączymy ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy majonezem, solą oraz pieprzem.

Porady

Pamiętajcie, aby dokładnie odsączyć warzywa z zalewy, aby sałatka nie puściła wody.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top