Sałatka z buraczkami i gorgonzolą to ekspresowy pomysł na szybką przekąskę. Przygotujecie ją w kilka chwil. Jest bardzo łatwa do zrobienia, a składników nie musicie wcześniej poddawać żadnej obróbce, bowiem ugotowane buraczki dostaniecie już w większości sklepów. Jeśli nie przepadacie za ostrym smakiem gorgonzoli, możecie zrobić sałatkę w innej wersji, z dowolnym serem, na przykład fetą czy camembertem.
Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!
Zobacz też:
Sałatka z owocami i serem pleśniowym
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym
Przepis na sałatkę z buraczkami i gorgonzolą
Drukuj przepisSkładniki
- Mix sałat
- Buraczki
- Gorgonzola
- Orzechy włoskie
- Sos: 5 łyżek oliwy, łyżka miodu, łyżka octu jabłkowego, łyżka musztardy.
Przepis
Mix sałat rozkładamy na talerzu. Buraczki kroimy w kostkę i kładziemy na sałacie.
Gorgonzolę kroimy w kostkę i kładziemy na buraczki.
Orzechy włoskie siekamy i posypujemy sałatkę.
Składniki sosu mieszamy ze sobą - najlepiej umieścić je w słoiczku, zakręcić i potrząsać do czasu połączenia się składników. Sosem polewamy sałatkę.
0 komentarzy