Buratta z pesto i pomidorami to lekkostrawne danie, które smakuje oczywiście najlepiej w sezonie letnim. Wtedy, kiedy pomidory są najsłodsze, a najlepiej aby były prosto z ogródka lub bazarku. Do przygotowania tego przepisu można wykorzystać dowolną odmianę pomidorów. Warto zaś postawić na kolorowe odmiany, aby apetycznie wyglądały na talerzu. Do ozdoby można dodać pomidorki koktajlowe.
Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!
Zobacz też:
Sałatka z pieczonym batatem i rukolą
Przepis na burattę z pesto i pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- kilka pomidorów
- buratta
- garść liści bazylii
- łyżka orzeszków pinii
- łyżka parmezanu
- ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pomidorki koktajlowe do ozdoby
- bazylia do ozdoby
Przepis
Pomidory kroimy w plastry i wykładamy na brzegach talerza. Zostawiamy w środku miejsce, w które kładziemy burattę.
Składniki na pesto blendujemy - garść liści bazylii, łyżkę orzeszków pinii, łyżkę parmezanu, ząbek czosnku i 5 łyżek oliwy z oliwek.
Pesto polewamy pomidory oraz ser i całość ozdabiamy bazylią, solimy i pieprzymy do smaku.


0 komentarzy