Przystawki/ Sałatki/ Zdrowe sałatki

Buratta z pesto i pomidorami

buratta z pesto i pomidorami przepis

Buratta z pesto i pomidorami to lekkostrawne danie, które smakuje oczywiście najlepiej w sezonie letnim. Wtedy, kiedy pomidory są najsłodsze, a najlepiej aby były prosto z ogródka lub bazarku. Do przygotowania tego przepisu można wykorzystać dowolną odmianę pomidorów. Warto zaś postawić na kolorowe odmiany, aby apetycznie wyglądały na talerzu. Do ozdoby można dodać pomidorki koktajlowe.

Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!


Zobacz też:

Sałatka z awokado i jajkiem

Sałatka z pieczonym batatem i rukolą

Sałatka z serem halloumi

Przepis na burattę z pesto i pomidorami

Drukuj przepis
Porcji: 1 Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • kilka pomidorów
  • buratta
  • garść liści bazylii
  • łyżka orzeszków pinii
  • łyżka parmezanu
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • pomidorki koktajlowe do ozdoby
  • bazylia do ozdoby

Przepis

1

Pomidory kroimy w plastry i wykładamy na brzegach talerza. Zostawiamy w środku miejsce, w które kładziemy burattę.

2

Składniki na pesto blendujemy - garść liści bazylii, łyżkę orzeszków pinii, łyżkę parmezanu, ząbek czosnku i 5 łyżek oliwy z oliwek.

3

Pesto polewamy pomidory oraz ser i całość ozdabiamy bazylią, solimy i pieprzymy do smaku.

buratta z pesto i pomidorami przepis
buratta z pesto i pomidorami przepis
  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top