Sałatka z pieczonym batatem i rukolą jest świetną propozycją na kolację lub bezmięsny obiad do pracy. To zestawienie jest jednym z moich ulubionych. Słodki batat w połączeniu ze słonym serem typu feta daje świetny smak, wzajemnie się wypełniając 🙂 Sałatkę możecie podawać polaną oliwą z oliwek lub sosem balsamico, co kto lubi. Jeśli macie zaś chrapkę na sałatkę z pieczonym batatem i kurczakiem, sprawdźcie ten przepis.
Zobacz też:
Sałatka z grillowanymi warzywami i serem halloumi
Przepis na sałatkę z pieczonym batatem i rukolą
Drukuj przepisSkładniki
- batat
- 100 g sera typu feta
- 2 garście rukoli
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- oliwa z oliwek
- sos balsamico (opcjonalnie)
- pieprz
Przepis
Batata obieramy i kroimy w kostkę, polewamy odrobiną oliwy i mieszamy. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku z termoobiegiem na 220 stopniach, do zrumienienia.
Ziarna słonecznika podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia.
Na talerze wykładamy rukolę, następnie bataty, ser pokrojony w kostkę.
Całość polewamy oliwą z oliwek lub sosem balsamico. Posypujemy pieprzem.




0 komentarzy