Kurczak Kung Pao to obowiązkowy przepis dla osób, które lubią orientalne smaki. Przygotowywałam go pierwszy raz z okazji Chińskiego Nowego Roku czyli Święta wiosny, które obchodzone jest na przełomie stycznia i lutego. Jest to najważniejsze wydarzenie w kulturze chińskiej. Dominującym kolorem święta jest kolor czerwony, który symbolizuje szczęście oraz sukces. Chiński Nowy Rok jest czasem, który spędzany jest z bliskimi i szczególną uwagę przywiązuje się do potraw, które przygotowywane są z tej okazji. Popularnymi daniami są potrawy z rybą czy wieprzowiną.
Przygotowanie tego pysznego dania nie wymaga dużej ilości pracy, jednak konieczne jest posiadanie kilku przypraw, a właściwie trzech azjatyckich sosów. Przygotujcie sobie do kurczaka sos ostrygowy, sos Hoisin oraz jasny sos sojowy – te wszystkie produkty marki Lee Kum Kee znajdziecie w Auchan i E.Leclerc 🙂 Do mojego kurczaka Kung Pao użyłam mięsa z nogi kurczaka, które do tego dania jest zdecydowanie lepsze niż pierś, ponieważ zachowuje jędrność i się nie wysusza.
Sprawdźcie także konkurs na Facebooku marki Lee Kum Kee, w którym do wygrania są smaczne zestawy – KLIK!
Zobacz też:
Przepis na kurczaka Kung Pao
Drukuj przepisSkładniki
- 1 kg mięsa z nogi kurczaka
- 2 łyżki Sosu Ostrygowego Premium Lee Kum Kee do marynaty
- szklanka orzechów nerkowca
- 2 kolorowe papryki
- 3 ząbki czosnku
- świeży imbir o wymiarach 2cmx2cm
- świeża papryczka chili
- dymka do posypania dania
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- SOS:
- 6 łyżek Jasnego Sosu Sojowego Supreme Lee Kum Kee
- 5 łyżek sosu Hoisin Lee Kum Kee
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 ml wody
Przepis
Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, marynujemy w sosie ostrygowym i odstawiamy na 15 minut.
Orzechy nerkowca podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia. Paprykę kroimy w kostkę. Dymkę siekamy. Czosnek, imbir i chili kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni na oleju na dużym ogniu podsmażamy kurczaka, około 10 minut do zrumienienia, cały czas mieszając. Przekładamy go do innego naczynia.
Na tej samej patelni podsmażamy czosnek, imbir i chili do zeszklenia. Następnie dodajemy orzechy i paprykę.
Całość zalewamy sosem, dodajemy podsmażonego kurczaka i smażymy około 10 minut do połączenia się składników.
Podajemy z ryżem, posypane dymką.
*wpis powstał we współpracy z marką Lee Kum Kee
4 komentarze
Tom
22/07/2022 at 16:351 kg miesa to jak dla pułku 🙂 Zrobiłem z 250g (reszte składników też /4) i wyszlko całkiem OK. Troche musiałem do sosu wody więcej dodać (zapewne składniku sosu nie skalują się liniowo) ale jest potencjał. Dzięki 🙂
Kasia Zawada
26/08/2022 at 12:55To fakt, kilka porcji z tych proporcji wyjdzie 😉
Małgorzata
05/04/2022 at 11:00Bardzo świeżo i apetycznie wygląda 🙂
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga pozdrawiam 🙂
Fryzjer
13/03/2022 at 13:47Wyszedł rewelacyjnie