Dania z drobiem/ Mięsa/ Obiady/ Ryż

Kurczak Kung Pao

Przepis na kurczaka Kung Pao
(ten przepis nie został jeszcze oceniony)

Kurczak Kung Pao to obowiązkowy przepis dla osób, które lubią orientalne smaki. Przygotowywałam go pierwszy raz z okazji Chińskiego Nowego Roku czyli Święta wiosny, które obchodzone jest na przełomie stycznia i lutego. Jest to najważniejsze wydarzenie w kulturze chińskiej. Dominującym kolorem święta jest kolor czerwony, który symbolizuje szczęście oraz sukces. Chiński Nowy Rok jest czasem, który spędzany jest z bliskimi i szczególną uwagę przywiązuje się do potraw, które przygotowywane są z tej okazji. Popularnymi daniami są potrawy z rybą czy wieprzowiną.

Przygotowanie tego pysznego dania nie wymaga dużej ilości pracy, jednak konieczne jest posiadanie kilku przypraw, a właściwie trzech azjatyckich sosów. Przygotujcie sobie do kurczaka sos ostrygowy, sos Hoisin oraz jasny sos sojowy – te wszystkie produkty marki Lee Kum Kee znajdziecie w Auchan i E.Leclerc 🙂 Do mojego kurczaka Kung Pao użyłam mięsa z nogi kurczaka, które do tego dania jest zdecydowanie lepsze niż pierś, ponieważ zachowuje jędrność i się nie wysusza.

Sprawdźcie także konkurs na Facebooku marki Lee Kum Kee, w którym do wygrania są smaczne zestawy – KLIK!


Zobacz też:

Makaron chiński z wołowiną

Makaron chiński z kurczakiem

Przepis na kurczaka Kung Pao

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 kg mięsa z nogi kurczaka
  • 2 łyżki Sosu Ostrygowego Premium Lee Kum Kee do marynaty
  • szklanka orzechów nerkowca
  • 2 kolorowe papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży imbir o wymiarach 2cmx2cm
  • świeża papryczka chili
  • dymka do posypania dania
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • SOS:
  • 6 łyżek Jasnego Sosu Sojowego Supreme Lee Kum Kee
  • 5 łyżek sosu Hoisin Lee Kum Kee
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wody

Przepis

1

Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, marynujemy w sosie ostrygowym i odstawiamy na 15 minut.

2

Orzechy nerkowca podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia. Paprykę kroimy w kostkę. Dymkę siekamy. Czosnek, imbir i chili kroimy w cienkie plasterki.

3

Na patelni na oleju na dużym ogniu podsmażamy kurczaka, około 10 minut do zrumienienia, cały czas mieszając. Przekładamy go do innego naczynia.

4

Na tej samej patelni podsmażamy czosnek, imbir i chili do zeszklenia. Następnie dodajemy orzechy i paprykę.

5

Całość zalewamy sosem, dodajemy podsmażonego kurczaka i smażymy około 10 minut do połączenia się składników.

6

Podajemy z ryżem, posypane dymką.

Przepis na kurczaka Kung Pao
Przepis na kurczaka Kung Pao
Przepis na kurczaka Kung Pao
Przepis na kurczaka Kung Pao

*wpis powstał we współpracy z marką Lee Kum Kee

  
    

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Tom
    22/07/2022 at 16:35

    1 kg miesa to jak dla pułku 🙂 Zrobiłem z 250g (reszte składników też /4) i wyszlko całkiem OK. Troche musiałem do sosu wody więcej dodać (zapewne składniku sosu nie skalują się liniowo) ale jest potencjał. Dzięki 🙂

    • Reply
      Kasia Zawada
      26/08/2022 at 12:55

      To fakt, kilka porcji z tych proporcji wyjdzie 😉

  • Reply
    Małgorzata
    05/04/2022 at 11:00

    Bardzo świeżo i apetycznie wygląda 🙂
    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Fryzjer
    13/03/2022 at 13:47

    Wyszedł rewelacyjnie

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top