Dania z drobiem/ Mięsa/ Obiady/ Ryż

Kurczak Kung Pao

Przepis na kurczaka Kung Pao

Kurczak Kung Pao to obowiązkowy przepis dla osób, które lubią orientalne smaki. Przygotowywałam go pierwszy raz z okazji Chińskiego Nowego Roku czyli Święta wiosny, które obchodzone jest na przełomie stycznia i lutego. Jest to najważniejsze wydarzenie w kulturze chińskiej. Dominującym kolorem święta jest kolor czerwony, który symbolizuje szczęście oraz sukces. Chiński Nowy Rok jest czasem, który spędzany jest z bliskimi i szczególną uwagę przywiązuje się do potraw, które przygotowywane są z tej okazji. Popularnymi daniami są potrawy z rybą czy wieprzowiną.

Przygotowanie tego pysznego dania nie wymaga dużej ilości pracy, jednak konieczne jest posiadanie kilku przypraw, a właściwie trzech azjatyckich sosów. Przygotujcie sobie do kurczaka sos ostrygowy, sos Hoisin oraz jasny sos sojowy – te wszystkie produkty marki Lee Kum Kee znajdziecie w Auchan i E.Leclerc 🙂 Do mojego kurczaka Kung Pao użyłam mięsa z nogi kurczaka, które do tego dania jest zdecydowanie lepsze niż pierś, ponieważ zachowuje jędrność i się nie wysusza.

Sprawdźcie także konkurs na Facebooku marki Lee Kum Kee, w którym do wygrania są smaczne zestawy – KLIK!


Zobacz też:

Makaron chiński z wołowiną

Makaron chiński z kurczakiem

Przepis na kurczaka Kung Pao

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 kg mięsa z nogi kurczaka
  • 2 łyżki Sosu Ostrygowego Premium Lee Kum Kee do marynaty
  • szklanka orzechów nerkowca
  • 2 kolorowe papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży imbir o wymiarach 2cmx2cm
  • świeża papryczka chili
  • dymka do posypania dania
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • SOS:
  • 6 łyżek Jasnego Sosu Sojowego Supreme Lee Kum Kee
  • 5 łyżek sosu Hoisin Lee Kum Kee
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wody

Przepis

1

Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, marynujemy w sosie ostrygowym i odstawiamy na 15 minut.

2

Orzechy nerkowca podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia. Paprykę kroimy w kostkę. Dymkę siekamy. Czosnek, imbir i chili kroimy w cienkie plasterki.

3

Na patelni na oleju na dużym ogniu podsmażamy kurczaka, około 10 minut do zrumienienia, cały czas mieszając. Przekładamy go do innego naczynia.

4

Na tej samej patelni podsmażamy czosnek, imbir i chili do zeszklenia. Następnie dodajemy orzechy i paprykę.

5

Całość zalewamy sosem, dodajemy podsmażonego kurczaka i smażymy około 10 minut do połączenia się składników.

6

Podajemy z ryżem, posypane dymką.

Przepis na kurczaka Kung Pao
Przepis na kurczaka Kung Pao
Przepis na kurczaka Kung Pao
Przepis na kurczaka Kung Pao

*wpis powstał we współpracy z marką Lee Kum Kee

  
    

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Tom
    22/07/2022 at 16:35

    1 kg miesa to jak dla pułku 🙂 Zrobiłem z 250g (reszte składników też /4) i wyszlko całkiem OK. Troche musiałem do sosu wody więcej dodać (zapewne składniku sosu nie skalują się liniowo) ale jest potencjał. Dzięki 🙂

    • Reply
      Kasia Zawada
      26/08/2022 at 12:55

      To fakt, kilka porcji z tych proporcji wyjdzie 😉

  • Reply
    Małgorzata
    05/04/2022 at 11:00

    Bardzo świeżo i apetycznie wygląda 🙂
    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Fryzjer
    13/03/2022 at 13:47

    Wyszedł rewelacyjnie

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top