Makarony/ Obiady

Muszle makaronowe ze szpinakiem i mozzarellą

Propozycja nie tylko dla wegetarian. Jest prosto, smacznie, na możliwości każdego 🙂 Takie muszelki pasują zarówno na obiad, jak i na przystawkę. Są niezwykle aromatyczne!
Składniki:
– 10 muszli makaronowych
– paczka sera mozzarella wiórki
– ser mozzarella kulka
– garść żółtego startego sera
Szpinak:
– paczka świeżego szpinaku
– łyżka soku z cytryny
– kilka ząbków czosnku
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól i pieprz
– łyżka masła
Sos beszamelowy:
– łyżka masła
– 2 łyżki mąki
– szklanka mleka
– łyżka soku z cytryny
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól i pieprz
Obgotowujemy makaron i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, po chwili dodając szpinak. Doprawiamy gałką muszkatołową. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż ze szpinaku wyparuje woda. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz. Czekamy, aż szpinak wystygnie i dodajemy do niego wiórki sera mozzarella. Nadziewamy muszle i  kładziemy na ich wierzch dodatkowo kawałki białej mozzarelli. Układamy w żaroodpornym naczyniu.
Sos beszamelowy
Rozgrzewamy masło, po czym dodajemy mąkę cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Po chwili dodajemy mleko, cały czas mieszając. Sos z minuty na minutę będzie gęstniał. Doprawiamy sokiem z cytryny, gałką, solą oraz pieprzem – mieszając. Kiedy będzie miał gęstość jogurtu naturalnego możemy polać nim muszle. Istotne, aby każdy skrawek makaronu był polany, abyśmy uniknęli twardych kawałków makaronu.
Posypujemy żółtym serem i zapiekamy około 20 minut w temperaturze koło 180 stopni.
Smacznego! 🙂
  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

7 komentarzy

  • Reply
    nati
    12/01/2015 at 10:48

    robią wrażenie i świetnie sprawdzają się na imprezach, a szpinak w połączeniu z serem mozzarella czy żółtym to raj dla kubek smakowych 😉 ja do swoich dodałam kilka kropel dressingu ziołowego – bardzo smacznie skomponował się z resztą składników, bon appettit !!!

  • Reply
    Patrycja Górka
    04/04/2013 at 12:58

    muszle nadziewane pycha 🙂
    aż smaka załapałam 😀

  • Reply
    Anulla
    02/04/2013 at 16:39

    nadziewane muszle to coś co uwielbiam:D

  • Reply
    Roz Airad
    29/03/2013 at 19:24

    pyszności ;d

  • Reply
    kuchenny bałagan
    29/03/2013 at 18:39

    moje pyszotki 🙂

  • Reply
    Wiewióra
    29/03/2013 at 13:18

    ale mi smaku narobiłaś!!! pychotka 🙂

  • Reply
    Anonymous
    29/03/2013 at 10:09

    pycha uwielbiam SZPINAK!!!!! 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top