Propozycja nie tylko dla wegetarian. Jest prosto, smacznie, na możliwości każdego 🙂 Takie muszelki pasują zarówno na obiad, jak i na przystawkę. Są niezwykle aromatyczne!
Składniki:
– 10 muszli makaronowych
– paczka sera mozzarella wiórki
– ser mozzarella kulka
– garść żółtego startego sera
Szpinak:
– paczka świeżego szpinaku
– łyżka soku z cytryny
– kilka ząbków czosnku
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól i pieprz
– łyżka masła
Sos beszamelowy:
– łyżka masła
– 2 łyżki mąki
– szklanka mleka
– łyżka soku z cytryny
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól i pieprz
Obgotowujemy makaron i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, po chwili dodając szpinak. Doprawiamy gałką muszkatołową. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż ze szpinaku wyparuje woda. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz. Czekamy, aż szpinak wystygnie i dodajemy do niego wiórki sera mozzarella. Nadziewamy muszle i kładziemy na ich wierzch dodatkowo kawałki białej mozzarelli. Układamy w żaroodpornym naczyniu.
Sos beszamelowy
Rozgrzewamy masło, po czym dodajemy mąkę cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Po chwili dodajemy mleko, cały czas mieszając. Sos z minuty na minutę będzie gęstniał. Doprawiamy sokiem z cytryny, gałką, solą oraz pieprzem – mieszając. Kiedy będzie miał gęstość jogurtu naturalnego możemy polać nim muszle. Istotne, aby każdy skrawek makaronu był polany, abyśmy uniknęli twardych kawałków makaronu.
Posypujemy żółtym serem i zapiekamy około 20 minut w temperaturze koło 180 stopni.
Smacznego! 🙂
7 komentarzy
nati
12/01/2015 at 10:48robią wrażenie i świetnie sprawdzają się na imprezach, a szpinak w połączeniu z serem mozzarella czy żółtym to raj dla kubek smakowych 😉 ja do swoich dodałam kilka kropel dressingu ziołowego – bardzo smacznie skomponował się z resztą składników, bon appettit !!!
Patrycja Górka
04/04/2013 at 12:58muszle nadziewane pycha 🙂
aż smaka załapałam 😀
Anulla
02/04/2013 at 16:39nadziewane muszle to coś co uwielbiam:D
Roz Airad
29/03/2013 at 19:24pyszności ;d
kuchenny bałagan
29/03/2013 at 18:39moje pyszotki 🙂
Wiewióra
29/03/2013 at 13:18ale mi smaku narobiłaś!!! pychotka 🙂
Anonymous
29/03/2013 at 10:09pycha uwielbiam SZPINAK!!!!! 🙂