Połączenie mango z kurczakiem odkryłam dwa lata temu. Dostałam wtedy z Portugalii przesłodki, dojrzały owoc i kombinowałam jak go wykorzystać 🙂 No i tak powstał pierwszy wpis na bloga – także do tych smaków mam ogromny sentyment. Mieszanka kurczaka ze słodyczą przyprawioną odrobiną rozgrzewających przypraw, potrafi podbić podniebienie.
Zauważyliście, że coraz częściej przygotowuje pikantniejsze potrawy?
Składniki (dwie porcje):
– jedna pierś z kurczaka
– mango
– łyżka cukry brązowego
– łyżeczka startego imbiru
– łyżka papryki słodkiej
– łyżeczka papryki pikantnej
– łyżka oleju sezamowego
– łyżeczka sosu słodkiego chilli
– sól
– olej do smażenia
-ryż
Mango kroimy w kostkę i podsmażamy na małej ilości oleju. Dodajemy brązowy cukier oraz starty imbir i czekamy, aż owoc lekko rozmięknie. Następnie dodajemy pierś pokrojoną na mniejsze kawałki oraz paprykę słodką i pikantną. Kiedy mięso będzie miękkie przyprawiamy danie olejem sezamowym, sosem chilli oraz solą. Podałam z ryżem posypane rzeżuchą, jednak polecam kolendrę lub pietruszkę. Do dania można śmiało dodać sosu sojowego, aby nie było zbyt suche.
Smacznego!
5 komentarzy
Paulina
26/02/2016 at 17:01Uważam, że ten przepis jest średni. Przy powyższych proporcjach potrawa wychodzi nijaka, musiałam znacznie zmodyfikować przepis, żeby danie miało jakikolwiek smak. Pozdrawiam
Kasia Nowakowska
05/03/2016 at 15:23Dziękuję za uwagę. Przepis odtworzę jeszcze raz z podanych proporcji, aby na to spojrzeć z perspektywy czasu. Pozdrawiam!
Qchenne-inspiracje, Małgosia
25/03/2013 at 18:47Uwielbiam takie połączenia smaków.
Zielona strona Flinstona
24/03/2013 at 20:38piękny blog i fajny przepis 🙂
kimek
24/03/2013 at 18:25Wygląda bardzo smakowicie, muszę wypróbować słodkiego kurczaka.