Gulasz z indyka z marchewką i cukinią to pożywne danie, które przygotujecie w niecałą godzinę. Jest to alternatywa szczególnie dla gulaszu wołowego, którego przygotowanie zajmuje zdecydowanie więcej czasu. Mięso z indyka nie potrzebuje bowiem tak długiej obróbki cieplnej. W moim daniu marchewka jest przygotowana na chrupiąco, tak, aby było czuć jej strukturę. Jednak jeżeli robicie gulasz z myślą o najmłodszych lub starszych, podgotujcie całość nieco dłużej niż w przepisie, aby warzywa dobrze zmiękły. Gulasz z indyka z marchewką i cukinią doprawiłam lekko chili, papryką słodką oraz tymiankiem, aby smak mięsa został wyczuwalny. Danie możecie podawać jak leczo z bułeczką, z ziemniakami lub z ryżem, co kto lubi 🙂 Dajcie koniecznie znać czy smakowało!
Zobacz też:
Żołądki w sosie chrzanowym
Polędwiczka duszona w sosie własnym
Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym
Pierś kurczaka zapiekana z pesto i pomidorkami
Przepis na gulasz z indyka z marchewką i cukinią
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g mięsa z udźca indyka
- duża marchewka
- mała pietruszka
- kawałek selera
- mała cukinia
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 litra bulionu
- 80 g koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chili
- łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przepis
Mięso kroimy w kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso na dużym ogniu do zrumienienia, po czym mięso przekładamy do garnka/rondelka. Na tej samej patelni podsmażamy pietruszkę i selera starte na tarce, posiekany czosnek oraz cebulkę, smażymy do zrumienienia i przekładamy do mięsa.
Do garnka z mięsem dodajemy marchewkę, bulion, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (słodką paprykę, chili, tymianek). Gotujemy pod przykryciem około 15 minut na średnim ogniu, aby składniki się połączyły, a marchewka zmiękła.
Następnie dodajemy cukinię i gotujemy kolejne 10 minut na średnim ogniu, aby zmiękła, ale nie była rozgotowana. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionym dodatkiem.
6 komentarzy
Arek
10/04/2022 at 13:19Super !! Będę częściej robił
Kasia Nowakowska
27/04/2022 at 19:03Dziękuję za opinię 🙂
Przemek
03/06/2021 at 11:18To jest tak dobre ze hej
Aga
17/04/2021 at 11:04wlasnie robie, wyglada apetycznie 🙂
Ewelina
01/05/2020 at 08:11Bardzo smaczny, polecam 🙂
Kasia Nowakowska
01/05/2020 at 13:58dziękuję za opinię 🙂