Mięsa/ Na szybko/ Obiady

Gulasz z indyka z marchewką i cukinią

Gulasz z indyka z marchewką i cukinią to pożywne danie, które przygotujecie w niecałą godzinę. Jest to alternatywa szczególnie dla gulaszu wołowego, którego przygotowanie zajmuje zdecydowanie więcej czasu. Mięso z indyka nie potrzebuje bowiem tak długiej obróbki cieplnej. W moim daniu marchewka jest przygotowana na chrupiąco, tak, aby było czuć jej strukturę. Jednak jeżeli robicie gulasz z myślą o najmłodszych lub starszych, podgotujcie całość nieco dłużej niż w przepisie, aby warzywa dobrze zmiękły. Gulasz z indyka z marchewką i cukinią doprawiłam lekko chili, papryką słodką oraz tymiankiem, aby smak mięsa został wyczuwalny. Danie możecie podawać jak leczo z bułeczką, z ziemniakami lub z ryżem, co kto lubi 🙂 Dajcie koniecznie znać czy smakowało!

Zobacz też:

Żołądki w sosie chrzanowym

Polędwiczka duszona w sosie własnym

Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym

Pierś kurczaka zapiekana z pesto i pomidorkami

Przepis na gulasz z indyka z marchewką i cukinią

Drukuj przepis
Porcji: 2-3 Czas gotowania: 45 minut

Składniki

  • 500 g mięsa z udźca indyka
  • duża marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • mała cukinia
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 litra bulionu
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przepis

1

Mięso kroimy w kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.

2

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso na dużym ogniu do zrumienienia, po czym mięso przekładamy do garnka/rondelka. Na tej samej patelni podsmażamy pietruszkę i selera starte na tarce, posiekany czosnek oraz cebulkę, smażymy do zrumienienia i przekładamy do mięsa.

3

Do garnka z mięsem dodajemy marchewkę, bulion, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (słodką paprykę, chili, tymianek). Gotujemy pod przykryciem około 15 minut na średnim ogniu, aby składniki się połączyły, a marchewka zmiękła.

4

Następnie dodajemy cukinię i gotujemy kolejne 10 minut na średnim ogniu, aby zmiękła, ale nie była rozgotowana. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionym dodatkiem.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top