Jak sprzęty AGD do zabudowy mogą ułatwić nam życie? Już spieszę z odpowiedzią! Dziś przybliżę Wam kilka ciekawych funkcji, które pomogą wyczarować Wam dania, których nie powstydziłaby się nawet najbardziej elegancka restauracja. Sama ostatnio przechodziłam przez proces zakupu sprzętów do kuchni i uważam, że warto mieć świadomość tego, jakie nowoczesne rozwiązania proponują dziś producenci AGD.
Aby przyjrzeć się nowej linii urządzeń AGD do zabudowy marki Haier, odwiedziłam ich showroom w Warszawie, gdzie mogłam sprawdzić możliwości sprzętów kuchennych. Pod lupę wzięłam inteligentne piekarniki oraz płyty indukcyjne. To, co podobało mi się w nich najbardziej, to możliwość zdalnego sterowania przez dedykowaną aplikację hOn. Czy to nie świetne rozwiązanie, zarządzać ustawieniami piekarnika leżąc wygodnie na kanapie?
Poznaj opisy i ceny sprzętów AGD Haier
KLIK
Przygotowałam dla Was także dwa szybkie przepisy na słodkości – placuszki jogurtowe oraz muffinki z bakaliami. Znajdziecie je poniżej 😊
Co jest ważne przy wyborze piekarnika? Z pozoru nie oczekujemy nic więcej, jak to, aby miał dobrą moc oraz równomiernie się nagrzewał, nie przypalając dań. Jednak kiedy zagłębimy się w opisy funkcjonalności dzisiejszych piekarników, przekonamy się, że potrafią znacznie więcej. Sama wiem, że niektóre funkcje na pierwszy rzut oka mogą wydawać się zbędne, jednak kiedy już ich użyjesz… przepadniesz 😉
Moją uwagę w piekarnikach Haier zwróciły poniższe cechy:
Książka kucharska, w której znajdziecie ponad 350 przepisów i szczegółowe instrukcje przygotowania posiłków. Każdy z przepisów posiada automatycznie zaprogramowane funkcje, dzięki czemu możemy mieć pewność, że stopień wypieczenia będzie idealnie dopasowany do danej potrawy. Sprawdzi się to wśród osób zabieganych, które nie mają czasu na szukanie pomysłów na obiad. Menu jest bardzo zróżnicowane, od dań prostych i szybkich, po bardziej wyszukane, takie jak np. cielęcina z sosem z tuńczyka, czy warkocz z łososia.
Intuicyjny panel dotykowy, dzięki czemu ustawianie czasu i temperatury pieczenia jest bardzo wygodne. Dodatkowo mamy możliwość ustawienia programu, który się automatycznie włączy po zakończeniu pierwszego. Zdarzało Wam się pewnie przygotowywać dania, które wymagały pieczenia w niskiej temperaturze, a później, np. w celu przypieczenia skórki trzeba było zwiększyć temperaturę. W piekarnikach Haier możecie to ustawić za jednym zamachem. Przykładowo wybieracie temperaturę pieczenia 180 stopni na 30 minut, a później 200 stopni na 5 minut. Po tym czasie piekarnik się automatycznie wyłączy. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przetestowała tej funkcji na muffinkach 😉.
Pyroliza, czyli funkcja autoczyszczenia piekarnika. Dzięki niej nie ma problemu z myciem ścianek urządzenia, bezskutecznym wycieraniem półek i walką z tłuszczem. Ustawiając program pyrolizy, wszystkie przypalone resztki znikają, zamieniając się w popiół. Wystarczy po zakończeniu wytrzeć dół piekarnika wilgotną ściereczką, aby go oczyścić.
Istotną funkcją w piekarnikach z serii I-Message Steam (szczególnie dla lubiących wypieki) jest także pieczenie parowe. To dzięki niej ciasta, ale też mięsa i ryby, są dobrze wypieczone na zewnątrz i przyjemnie soczyste/wilgotne w środku. Idealna funkcja do serników czy biszkoptów!
Piekarniki Haier mają także wygodne drabinki i prowadnice teleskopowe, dzięki którym wyjmowanie potraw jest łatwiejsze.
Dokładne nazwy piekarników, które testowałam to:
Piekarnik z funkcją pary I-Message Steam – model HWO60SM5S9BH
Piekarnik z książką kucharską I-Touch – model HWO60SM5T9BH
Teraz kolej na płytę – na co zwrócić uwagę przy jej wyborze? Jak dla mnie najciekawszymi funkcjami są: termosonda, łączenie pól grzewczych i funkcja VaryCook.
Termosonda, która mierzy temperaturę w środku potrawy, dzięki czemu idealnie wysmażymy mięso i ryby. Jest to szczególnie przydatne w przypadku wołowiny, ponieważ pozwala wysmażyć stek w takim stopniu, jakiego oczekują goście. Efekt jak w 5-gwiazdkowej restauracji!
Funkcja łączenia pól grzewczych sprawdzi się w przypadku naczyń niestandardowych np. owalnych garnków albo dużych płyt grillowych. Dodatkowo, w zależności od ustawienia naczynia, płyta indukcyjna sama dopasowuje moc grzania (funkcja VaryCook). Dokładnie tak jak na poniższej grafice.
Wygodne suwaki do sterowania temperaturą oraz funkcja „boost”, która przyspiesza gotowanie wody/smażenie, gdy mamy bardzo mało czasu.
Ostatnią wartą opisania funkcją jest bezprzewodowe połączenie pomiędzy płytą a okapem, które aktywuje się automatycznie w momencie rozpoczęcia gotowania. Gdy my jesteśmy skoncentrowaniu na gotowaniu, okap samodzielnie dostosowuje moc pochłaniania zapachów w zależności od ustawień, które wybraliśmy na płycie.
Dokładne nazwy płyt, które testowałam to:
Płyta indukcyjna VaryCook – model HAFRSJ64MC
Płyta indukcyjna z termosondą – model HAIPSJ64MC
Marka Haier posiada także w swoim asortymencie okapy, lodówki, kuchenki mikrofalowe z funkcją piekarnika i zmywarki. Ich funkcje sprawdzicie na stronie haier.com.
Podsumowując: sprzęty AGD marki Haier, dzięki inteligentnym rozwiązaniom i połączeniu ze smartfonem pokierują Was przez cały proces przygotowywania potraw. Zdecydowanie uprzyjemnią korzystanie z pozoru „zwykłych” sprzętów i pomogą w kuchennych eksperymentach.
PRZEPIS NA MUFFINKI
- 200 g jogurtu naturalnego
- jajko
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- garść bakalii
Łączymy ze sobą najpierw mokre składniki: jogurt, jajko oraz olej. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy mąkę, cukier, sodę, sól. Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy posiekane bakalie i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była zbyt gęsta i trudna do przemieszania, dodajcie odrobinę oleju. Gotową masę nakładamy do papilotek i pieczemy w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Pieczemy około 30 minut, aż zaczną pękać na wierzchu i zrobią się rumiane. Jeśli chcemy, aby były bardziej chrupiące, podwyższamy temperaturę o 10 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut.
PRZEPIS NA PLACUSZKI
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 8 g cukru z wanilią
- 2 łyżeczki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- miód i dowolne owoce do podania
Jogurt, mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia umieszczamy w misce. Mieszamy rózgą do dokładnego połączenia się składników. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju. Nakładamy placuszki na patelnię łyżką. Smażymy na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony do zrumienienia. Przed podaniem polewamy miodem i dekorujemy owocami.
Wpis powstał we współpracy z marką Haier.
0 komentarzy