Inspiracje/porady

Jak pielęgnować garnki ze stali nierdzewnej?

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że pielęgnacja naczyń ma istotny wpływ na ich żywotność. Przestrzegając poniższych zasad, Wasze garnki ze stali nierdzewnej posłużą Wam na lata.


Zalety garnków ze stali nierdzewnej

  • Są trwałe i wytrzymałe
  • Długo utrzymują ciepło
  • Nie odkształcają się i są odporne na uszkodzenia mechaniczne
  • Można ich używać w piekarniku – i to mnie najbardziej cieszy 🙂
  • Są ładne
  • Można ich używać na każdego rodzaju kuchence

naczynia_ze_stali_nierdzewnej


Jak pielęgnować?

  • Przed pierwszym użyciem garnki myjemy w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego płynu do naczyń. Po umyciu dokładnie osuszamy naczynie i zagotowujemy w nim wodę.
  • Nigdy nie możemy zalewać gorących garnków zimną wodą – tutaj uwaga na przyjaciół, rodzinę, którzy gotują z nami w kuchni i są przyzwyczajeni do takich praktyk.
  • Garnki powinniśmy myć delikatną gąbką, nie druciakiem. W przypadku, kiedy jedzenie przywarło i nie chce odejść, namaczamy garnek – po jakimś czasu wyczyścimy naczynie bez problemu.
  • Nie używamy silnie żrących detergentów.
  • Po umyciu zawsze osuszamy garnki (robię to ręcznikiem papierowym) i polerujemy delikatną ściereczką.
  • W celu konserwacji możemy natrzeć naczynia olejem spożywczym.
  • W przypadku, gdy na dnie naczyń pojawią się jasne plamy, możemy je usunąć za pomocą kwasku cytrynowego lub octu – najlepiej rozcieńczonych z wodą.
  • W przypadku, gdy na dnie naczyń pojawią się ciemne plany, możemy je zlikwidować specjalnym środkiem do czyszczenia stali nierdzewnej.
  • Ważną informacją jest to, że nalot/delikatne plamki na naczyniach ze stali są efektem osadzania się składników mineralnych zawartych w wodzie – nie jest to szkodliwe.

Wskazówki, których należy przestrzegać podczas gotowania

  • Ustawiamy garnki centralnie na źródle ciepła.
  • Nie stawiamy zbyt małych naczyń na dużym palniku – dobieramy palnik do rozmiaru garnka.
  • W przypadku kuchenek gazowych uważamy, aby ogień nie wychodził poza dno naczynia – w ten sposób mogą powstać odbarwienia.
  • Nigdy nie rozgrzewamy nadmiernie pustych garnków stalowych (ja nigdy nie rozgrzewam pustych).
  • Soli nigdy nie dodajemy do zimnej wody, może to spowodować korozję. Sól dosypujemy do gotującej się wody.
  • Gęste potrawy często mieszajmy, aby nie doprowadzić do przypalenia naczynia.
  • W garnkach nie powinniśmy przechowywać jedzenia, lepiej przełożyć je do pojemników.

 

*wpis powstał we współpracy z marką Gerlach

 

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Kasia
    18/12/2017 at 14:37

    Dzień dobry. Mam pytanie, czy można jakimiś innymi domowymi sposobami pozbyć się kolorowych wykwitów/ dużych plam w środku w garnkach? Dwa dni temu kupiłam nowe garnki firmy, której garnuszki ma Pani na zdjęciu i o zgrozo w dwóch największych garnkach pojawiły się brzydkie kolorowe plamy. Wcześniej zastosowałam się do instrukcji na pudełku. Czyli najpierw je umyłam i zagotowałam w nich wodę, potem zaczęłam w nich gotować. Kwasek cytrynowy nic nie pomógł. Czy takie garnki z plamami podlegają reklamacji? Wcześniej miałam zwykłe garnki z tzw. ” sieciówek” i nic takiego nie miało miejsca. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam.

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      18/12/2017 at 14:44

      Wydaje mi się, że możesz zrobić zdjęcia i wysłać je do producenta, np. na Facebooku (najszybsza odpowiedź), aby dowiedzieć się czy to wada fabryczna czy to tylko zabrudzenie, które da się usunąć. Przyznam się, że pielęgnacja garnków ze stali nierdzewnej jest dość ważna, czyli osuszanie garnków, solenie wody dopiero w momencie, kiedy woda się gotuje, aby nie weszło w reakcję ze stalą.

       
  • Reply
    Monika
    08/12/2017 at 21:21

    Nareszcie ktoś się napisał parę użytecznych informacji. Tak naprawdę mało jest takich info w sieci. A człowiek niby wie, jak pielęgnować naczynia, a tak naprawdę to nie wie.

     
  • Reply
    Kami
    13/09/2016 at 14:07

    Fajne wskazówki. Przekaże znajomym bo niby każdy się do nich stosuje ale czasami zapominamy o podstawowych zasadach. A żeby dobrze nam się gotowało musimy mieć odpowiedni “sprzęt”

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top