Pieczona pierś kurczaka to przepis, który zawsze rozwiązuje odpowiedź na pytanie „co ugotować?”. 🙂 Możecie serwować ją jako danie główne, ale też pasuje do wszelkiego rodzaju sałatek, kanapek czy też wrapów i quesadilli. Zamarynowane mięso, pieczone w wysokiej temperaturze jest niezwykle miękkie oraz soczyste. Prezentuje się również bardzo dobrze wizualnie – z wierzchu pierś kurczaka ładnie przyrumieniona, a w środku jasna, dobrze wypieczona, jednak nie sucha. Możecie podawać ją w całości, albo serwować w plastrach, wtedy będzie łatwiejsza do krojenia i do zjedzenia przez dzieci czy starszych. Pieczoną pierś kurczaka możecie polać ulubionym sosem grzybowym, śmietanowym czy pieczeniowym. Ile osób, tyle sposobów na podanie 🙂 Spróbujcie tego przepisu i koniecznie dajcie znać czy zdał egzamin!
Przepisy, w której wykorzystacie pieczoną pierś kurczaka znajdziecie niżej:
Makaron z oliwkami, suszonymi pomidorami i kurczakiem
Makaron udon z kurczakiem i warzywami
Sałatka z kurczakiem i grzankami
Tortilla z kurczakiem i kiełkami
Sałatka na wypasie – z kurczakiem i boczkiem
Przepis na pieczoną pierś z kurczaka
Drukuj przepisSkładniki
- pojedyncza pierś z kurczaka
- łyżka masła
- MARYNATA:
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka płynnego miodu
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka soli
Przepis
Pierś oczyszczamy. Składniki marynaty łączymy ze sobą i wcieramy w mięso. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, termoobieg. Pierś wykładamy do naczynia lub na blaszkę (nie przykrywamy) i pieczemy 20 minut.
Następnie na pierś z kurczaka dodajemy masło i pieczemy kolejne 10 minut.
Po łącznie 30 minutach pieczenia wyjmujemy mięso z piekarnika i przed krojeniem odstawiamy na 5 minut, aby odpoczęło.
1 komentarz
Zielona Kawa
17/12/2021 at 16:55Dzięki za ten wpis, pierś na zdjęciach wygląda świetnie. Ja sama mam problem z tym, że pierś po upieczeniu jest zbyt sucha.