Sałatka z kurczakiem i boczkiem jest jedną z moich ulubionych sałatek – doskonała na obiad, ale także na przyjęcia. Sycąca, posiadająca najlepsze składniki, jakie można sobie tylko wyobrazić. Kolorowa, smaczna… więc czego chcieć więcej? 🙂 Zapewniam Was, że jeżeli przygotujecie ją jeden raz, na stałe wpisze się do Waszego menu! Przyznam, że umieściłam w niej moje ulubione sałatkowe składniki czyli boczek, ser pleśniowy i kukurydzę. Wszystko to otulone sosem winegret daje wypasioną całość, dlatego też tak nazwałam ten przepis.
Sałatka z kurczakiem i boczkiem jest przepyszna – zróbcie ją koniecznie tej wiosny! Jeżeli chodzi o preferowaną ilość składników użytych do przygotowania sałatki, zostawiam Wam tutaj dowolność – połączenie ich dowolnej ilości zapewni Wam wyśmienite danie.
Zobacz też:
Sałatka z granatem i kurczakiem
Sałatka z rukolą i szynką parmeńską
Sałatka z awokado z serem pleśniowym i pomidorkami
Przepis na sałatkę na wypasie - z kurczakiem i boczkiem
Drukuj przepisSkładniki
- pierś z kurczaka
- cienkie plasterki boczku
- kukurydza
- ser z niebieską pleśnią
- pomidorki koktajlowe
- mix sałat
- olej rzepakowy do kurczaka
- zioła prowansalskie do kurczaka
- sól i pieprz
- sos: 6 łyżek oleju rzepakowego, 2 łyżki octu winnego, łyżeczka musztardy, szczypta soli, dwie szczypty pieprzu
Przepis
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, polewamy odrobiną oleju i posypujemy ziołami prowansalskimi. Smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej, aby mięso było soczyste).
Boczek podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni do momentu, aż się dobrze zrumieni. Kroimy w plasterki.
Pomidorki kroimy na pół, kukurydzę odsączamy z puszki, ser pleśniowy kroimy w kostkę. Mieszamy składniki z sałatą i dodajemy do niej kurczaka oraz boczek.
Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą wszystkie składniki i polewamy nim sałatkę. Mieszamy dokładnie składniki i odstawiamy na kilkanaście minut, aby wszystko się "przegryzło".
4 komentarze
Justyna
13/12/2021 at 11:49Witam czy można użyć zamiast sera koziego fetę?
Kasia Nowakowska
13/12/2021 at 20:12Użyłam sera z niebieską pleśnią, feta też będzie ok, ale z pleśnią ma ciekawszy smak 🙂
Ev
08/12/2021 at 20:55Jaki boczek? Wedzono-parzony?
Kasia Nowakowska
09/12/2021 at 14:52Tak