Sałatki

Sos winegret

Sos winegret jest jednym z najpopularniejszych oraz najłatwiejszych sosów sałatkowych. Nadaje on sałatkom wyrazistości swoim winnym smakiem. Ten sos możecie przygotować zarówno na bazie oliwy z oliwek jak i oleju rzepakowego – ja osobiście wolę olej rzepakowy, ponieważ oliwa ma jednak w sobie nieco goryczy. Również zamiennie możemy stosować ocet winny i sok z cytryny. Do klasycznego sosu winegret nie zawsze używa się musztardy, jednak według mnie dzięki niej, sos nabiera ciekawej struktury, dlatego też, takie przygotowanie rekomenduję.


Zobacz też:

Szaszłyki caprese – idealne na grilla

Sałatka z pieczarkami marynowanymi

Sałatka z jajek, pora i kukurydzy

Przepis na sos winegret

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • dwie szczypty pieprzu

Przepis

1

Sos winegret najlepiej przygotowywać w niewielkim słoiczku. Należy połączyć wszystkie składniki, zakręcić słoik i mocno nim potrząsnąć, do wymieszania się składników.

2

W zależności od upodobań można dodać większą ilość pieprzu czy musztardy, a także dodać do niego ziół.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top