Sos winegret jest jednym z najpopularniejszych oraz najłatwiejszych sosów sałatkowych. Nadaje on sałatkom wyrazistości swoim winnym smakiem. Ten sos możecie przygotować zarówno na bazie oliwy z oliwek jak i oleju rzepakowego – ja osobiście wolę olej rzepakowy, ponieważ oliwa ma jednak w sobie nieco goryczy. Również zamiennie możemy stosować ocet winny i sok z cytryny. Do klasycznego sosu winegret nie zawsze używa się musztardy, jednak według mnie dzięki niej, sos nabiera ciekawej struktury, dlatego też, takie przygotowanie rekomenduję.
Zobacz też:
Szaszłyki caprese – idealne na grilla
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Sałatka z jajek, pora i kukurydzy
Przepis na sos winegret
Drukuj przepisSkładniki
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
- łyżeczka musztardy
- szczypta soli
- dwie szczypty pieprzu
Przepis
Sos winegret najlepiej przygotowywać w niewielkim słoiczku. Należy połączyć wszystkie składniki, zakręcić słoik i mocno nim potrząsnąć, do wymieszania się składników.
W zależności od upodobań można dodać większą ilość pieprzu czy musztardy, a także dodać do niego ziół.
0 komentarzy