Sałatka cesarska, króluje praktycznie na każdym z blogów, jednak u każdego jest robiona inaczej. Sprawdźcie, jaką wersję la lubię 🙂
Składniki:
- sałata lodowa/mix sałat
- jajko na twardo
- pierś z kurczaka
- kilka plasterków bekonu
- starty twardy ser
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sos:
- mały ząbek czosnku
- łyżka musztardy
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- żółtko
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Pierś z kurczaka smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego około 180 stopni na 10-15 minut.
W międzyczasie myjemy sałatę i układamy ją na talerzu oraz gotujemy jajko. Następnie przygotowujemy bekon – podsmażamy na patelni bez tłuszczu, do momentu, aż się zrumieni.
W wolnej chwili przygotowujemy sos i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Kiedy pierś będzie gotowa, kroimy ją na większe porcje i układamy na sałacie. Następnie kładziemy bekon, obrane, pokrojone jajko, ścieramy na tarce ser, na koniec polewając sałatkę sosem.
Sałatka cesarska gotowa! Smacznego!
10 komentarzy
Anonymous
10/03/2014 at 14:17ja dodaje do sosu trochę anchois, dziwne połączenie ryby z kurczakiem ale polecam, smakuje zaskakująco dobrze
kasiencja
04/12/2013 at 13:11ja nie znoszę jajka na twardo 😀 ale pewnie przy okazji skorzystam z przepisu na sos i zrobię zmodyfikowaną wersję 🙂
Kasia Nowakowska
04/12/2013 at 18:49Ja jajka kocham – w każdym wydaniu! 🙂
Justyna Żak
03/12/2013 at 21:02wygląda rewelacyjne:)
Kasia Nowakowska
03/12/2013 at 22:25Smakuje także dobrze 🙂
Anonymous
04/08/2014 at 08:45ale co to ma wspólnego z sałatką cesarska, gdzie sałata rzymska, sos z filecików anchois i musztardy dijon, oliwy, jajka, czosnku itd. , a parmezan ? Proszę nazywajcie rzeczy po imieniu może a’la………..
Jula G.
03/12/2013 at 20:53uwielbiam takie sosy 😉
Ola
03/12/2013 at 18:29pycha!
ja tez z boczkiem:)