Sałatki

Sałatka cesarska

Sałatka cesarska, króluje praktycznie na każdym z blogów, jednak u każdego jest robiona inaczej. Sprawdźcie, jaką wersję la lubię 🙂

 Składniki:
  • sałata lodowa/mix sałat
  • jajko na twardo
  • pierś z kurczaka
  • kilka plasterków bekonu
  • starty twardy ser
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
Sos:
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka musztardy
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • żółtko
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Pierś z kurczaka smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego około 180 stopni na 10-15 minut.
W międzyczasie myjemy sałatę i układamy ją na talerzu oraz gotujemy jajko. Następnie przygotowujemy bekon – podsmażamy na patelni bez tłuszczu, do momentu, aż się zrumieni.
W wolnej chwili przygotowujemy sos i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Kiedy pierś będzie gotowa, kroimy ją na większe porcje i układamy na sałacie. Następnie kładziemy bekon, obrane, pokrojone jajko, ścieramy na tarce ser, na koniec polewając sałatkę sosem.
Sałatka cesarska gotowa! Smacznego!

salatka_cesarska_przepis_2 salatka_cesarska_przepis

 

Może ci się spodobać

10 komentarzy

  • Reply
    10 przepisów na smaczne i pożywne sałatki - kuchniabazylii.pl
    12/09/2016 at 11:41

    […] Sałatka cesarska […]

     
  • Reply
    Sałatka z kurczakiem, jajkiem, pomidorami i kukurydzą | Kuchnia Bazylii
    19/06/2016 at 21:40

    […] Sałatka cesarska […]

     
  • Reply
    Anonymous
    10/03/2014 at 14:17

    ja dodaje do sosu trochę anchois, dziwne połączenie ryby z kurczakiem ale polecam, smakuje zaskakująco dobrze

     
  • Reply
    kasiencja
    04/12/2013 at 13:11

    ja nie znoszę jajka na twardo 😀 ale pewnie przy okazji skorzystam z przepisu na sos i zrobię zmodyfikowaną wersję 🙂

     
  • Reply
    Justyna Żak
    03/12/2013 at 21:02

    wygląda rewelacyjne:)

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      03/12/2013 at 22:25

      Smakuje także dobrze 🙂

       
    • Reply
      Anonymous
      04/08/2014 at 08:45

      ale co to ma wspólnego z sałatką cesarska, gdzie sałata rzymska, sos z filecików anchois i musztardy dijon, oliwy, jajka, czosnku itd. , a parmezan ? Proszę nazywajcie rzeczy po imieniu może a’la………..

       
  • Reply
    Jula G.
    03/12/2013 at 20:53

    uwielbiam takie sosy 😉

     
  • Reply
    Ola
    03/12/2013 at 18:29

    pycha!
    ja tez z boczkiem:)

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top