Nie znalazłam przepisu na piernik, który zadowalałby mnie w 100%, jeżeli chodzi o prostotę i szybkość wykonania. Tak więc pomieszałam kilka receptur… i wyszło przesmacznie!
Składniki (mała keksówka):
– około 300-400g mąki
– szklanka cukru
– szklanka mleka
– pół kostki masła
– jajko
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka czubata kakao
– laska cynamonu
– laska wanilii
– gwiazdka anyżu
– cała gałka muszkatołowa
– dwa ziarna kardamonu
– kawałek świeżego imbiru
– dowolne bakalie do środka (żurawina, śliwki, rodzynki)
– 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
– garść migdałów do posypania
Do rondelka wrzucamy masło, dodajemy mleko i cukier. Wstawiamy na mały ogień.
Następnie przyprawiamy:
odrobinę cynamonu ścieramy na tarce i wrzucamy do „masy”; to samo robimy z gałką. Ziarna kardamonu obieramy z zielonej łupiny i wrzucamy do garnka. Na koniec dodajemy pozostałe przyprawy i czekamy, aż masa nam się zagotuje – pamiętajcie o małym ogniu, aby uwolnił się aromat.
Jeżeli to zbyt skomplikowane, przyprawa piernikowa rozwiąże zadanie 🙂
Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia – mieszamy od czasu do czasu.
Kiedy masa przestygnie, dodajemy mąkę, jajko, kakao i wyrabiamy na jednolitą konsystencje. Dodajemy ulubione bakalie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni. Pieczemy około godziny.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, polewamy nią ciasto i ozdabiamy migdałami.
Smacznego! 🙂
4 komentarze
M.
16/12/2013 at 19:34Właśnie jestem na pierwszym etapie i tak mnie naszło – 180 stopni w termoobiegu?
Kasia Nowakowska
16/12/2013 at 19:39Nie, bez termoobiegu 180 🙂 Z termoobiegiem 160 – zwykle to różnica około 20 stopni – gdzieś to wyczytałam i sprawdzałam też na swoich wypiekach.
recenzje blu ray
16/12/2013 at 15:41Mmm, przepis wygląda na ciekawy. Chyba jeszcze dzisiaj go zrobię 😀 Dzięki!
Kasia Nowakowska
16/12/2013 at 19:32Daj znać czy wyjdzie 😉