Owoce zapiekane pod koglem-moglem i płatkami jęczmiennymi skradną podniebienie każdemu łasuchowi. To moja propozycja słodkiego śniadania 🙂 Danie to zawiera owoce, które mają dużo witamin, są soczyste i słodkie. Ma w sobie również płatki jęczmienne, które fajnie chrupią i są zdrowe oraz ziarna słonecznika i dyni, które są pożywne. Wszystko to w koglu-moglu, który ma konsystencje lekkiej, kremowej chmurki.
Przepis ten zawsze Wam się uda, jest łatwy i szybki w przygotowaniu dla każdego, bez wyjątku. Możecie modyfikować go dowolnie – używać ulubionych owoców, a także ulubionych płatków (tutaj polecę Wam oprócz jęczmiennych: pszenne z otrębami z puffem z pszenicy i płatkami w czekoladzie, ryżowe z chrunchem ryżowym i żurawiną oraz żytnie z puffem z żyta i czarną porzeczką).
Nowe płatki jęczmienne Lubella to świetne połączenie wartościowych składników: zboże + pestki dyni i słonecznika dają nam energię na cały poranek 🙂 Dodatkowo wpływają bardzo dobrze na układ pokarmowy – wspomagają trawienie. Zawierają dużo fosforu, wapnia oraz potasu. Mają w sobie niacynę, która wpływa dobroczynnie na nasze włosy oraz skórę – poprawia ich wygląd.
Zobacz też: Omlet z płatkami ryżowymi
Przepis na owoce zapiekane pod koglem-moglem i płatkami jęczmiennymi
Drukuj przepisSkładniki
- 1/4 melona
- gruszka
- 300 g mrożonych malin
- 2 jajka
- szczypta soli
- garść płatków jęczmiennych Lubella
- łyżeczka brązowego cukru
Przepis
Melona i gruszkę kroimy w kostkę. Wykładamy nimi formę i dodajemy do owoców maliny.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, następnie dodajemy do nich żółtka.
Owoce zalewamy koglem-moglem, posypujemy płatkami oraz cukrem.
Zapiekamy około 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni.
Podajemy ciepłe.
0 komentarzy