Desery/ Na szybko/ Owoce

Owoce zapiekane pod koglem-moglem z płatkami jęczmiennymi

Owoce zapiekane pod koglem-moglem i płatkami jęczmiennymi skradną podniebienie każdemu łasuchowi. To moja propozycja słodkiego śniadania 🙂 Danie to zawiera owoce, które mają dużo witamin, są soczyste i słodkie. Ma w sobie również płatki jęczmienne, które fajnie chrupią i są zdrowe oraz ziarna słonecznika i dyni, które są pożywne. Wszystko to w koglu-moglu, który ma konsystencje lekkiej, kremowej chmurki.


Przepis ten zawsze Wam się uda, jest łatwy i szybki w przygotowaniu dla każdego, bez wyjątku. Możecie modyfikować go dowolnie – używać ulubionych owoców, a także ulubionych płatków (tutaj polecę Wam oprócz jęczmiennych: pszenne z otrębami z puffem z pszenicy i płatkami w czekoladzie, ryżowe z chrunchem ryżowym i żurawiną oraz żytnie z puffem z żyta i czarną porzeczką).


Nowe płatki jęczmienne Lubella to świetne połączenie wartościowych składników: zboże + pestki dyni i słonecznika dają nam energię na cały poranek 🙂 Dodatkowo wpływają bardzo dobrze na układ pokarmowy – wspomagają trawienie. Zawierają dużo fosforu, wapnia oraz potasu. Mają w sobie niacynę, która wpływa dobroczynnie na nasze włosy oraz skórę – poprawia ich wygląd.


Zobacz też: Omlet z płatkami ryżowymi

Przepis na owoce zapiekane pod koglem-moglem i płatkami jęczmiennymi

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 1/4 melona
  • gruszka
  • 300 g mrożonych malin
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • garść płatków jęczmiennych Lubella
  • łyżeczka brązowego cukru

Przepis

1

Melona i gruszkę kroimy w kostkę. Wykładamy nimi formę i dodajemy do owoców maliny.

2

Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, następnie dodajemy do nich żółtka.

3

Owoce zalewamy koglem-moglem, posypujemy płatkami oraz cukrem.

4

Zapiekamy około 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni.

5

Podajemy ciepłe.


owoce-pod-koglem-moglem_2owoce-pod-koglem-moglem_3

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top