Płatki zbożowe Lubella pojawiły się na rynku stosunkowo niedawno, ale już kilka tygodni temu z ciekawości kupiłam jedno z opakowań. Dziś cieszę się wszystkimi smakami na raz i śmiało mogę je Wam polecić 😉
Płatki zbożowe Lubella są ciekawym urozmaiceniem codziennych śniadań. Dzięki nim nasze posiłki będą zróżnicowane i dostarczą nam cennych wartości odżywczych. Spośród czterech smaków znalazłam swojego ulubieńca, ale nie chcę Wam nic sugerować i to Wam zostawiam wybór 🙂
Specjalnie dla Was przedstawiam wszystkie rodzaje płatków i inspiruję do przygotowania pysznej i pożywnej sałatki z płatkami zbożowymi – u mnie sprawdziła się jako doskonały lunch do pracy. Do jej przygotowania potrzebujecie zaledwie kilka minut, bowiem żadnych składników sałatki nie trzeba wcześniej obrabiać.
Rodzaje płatków:
Płatki ryżowe – dla lekkości
Co zawierają?
- lekkie płatki ryżowe
- crunch ryżowy, czyli chrupiące musli
- suszona, słodzona żurawina
Płatki ryżowe nie zawierają glutenu, a są bardzo bogate w żelazo. Mają bardzo małą zwartość tłuszczu, dlatego też zalecane są dla osób, chcących się pozbyć nadmiaru wagi. Płatki ryżowe są także doskonałym produktem dla alergików.
Płatki żytnie – dla sylwetki
Co zawierają?
- płatki żytnie
- puff – dmuchane ziarno żyta w polewie miodowej
- czarna porzeczka liofilizowana (mniam!)
Płatki żytnie zawierają dużą ilość błonnika oraz składników mineralnych (magnezu, żelaza, wapnia, potasu). Błonnik zapobiega zaparciom i korzystne działa na cały proces przemiany materii. Obniża on także cholesterol we krwi.
Płatki jęczmienne – dla chrupania
Co zawierają?
- płatki jęczmienne
- crunch jęczmienny, czyli chrupiące musli
- prażone ziarna dyni i słonecznika
Płatki jęczmienne są bogate w mikroelementy pozytywnie wpływające na nasze zdrowie, takie jak fosfor, błonnik, wapń i tak samo jak płatki żytnie pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Dodatkowo zawierają niacynę, która ma pozytywny wpływ na wygląd skóry i włosów.
Płatki pszenne z otrębami – dla przyjemności
Co zawierają?
- płatki pszenne z otrębami
- puff – czyli dmuchane ziarno
- płatki w czekoladzie
Pszenica bogata jest w białko, witaminy z grupy B oraz naturalny błonnik.
Przepis na sałatkę z płatkami żytnimi
Drukuj przepisSkładniki
- garść roszponki
- połowa serka camembert
- połowa gruszki
- kawałek granata
- pół garści płatków żytnich Lubella
- olej rzepakowy z dodatkiem orzechów arachidowych
Przepis
1Roszponkę wykładamy na talerz i po kolei dodajemy składniki.
2Gruszkę i camemberta kroimy w kawałki.
3Z granatu wydobywamy "pestki owocowe".
4Całość posypujemy płatkami i polewamy olejem.
Porady
Można użyć do polania także oliwy z oliwek.
Przepis na sałatkę z płatkami żytnimi
Drukuj przepisSkładniki
- garść roszponki
- połowa serka camembert
- połowa gruszki
- kawałek granata
- pół garści płatków żytnich Lubella
- olej rzepakowy z dodatkiem orzechów arachidowych
Przepis
Roszponkę wykładamy na talerz i po kolei dodajemy składniki.
Gruszkę i camemberta kroimy w kawałki.
Z granatu wydobywamy "pestki owocowe".
Całość posypujemy płatkami i polewamy olejem.
Porady
Można użyć do polania także oliwy z oliwek.
4 komentarze
Gosia
04/12/2016 at 15:25Jeszcze się nie natknęłam na te płatki. Twoje propozycje z ich wykorzystaniem są bardzo kuszące 🙂
Kasia Nowakowska
05/12/2016 at 10:15Dziękuję 🙂
Sałatka jest bardzo fajna!
ps. ja te płatki widziałam między innymi w Żabce 😉