Śniadania

Co może zboże? Płatki zbożowe Lubella

Płatki zbożowe Lubella pojawiły się na rynku stosunkowo niedawno, ale już kilka tygodni temu z ciekawości kupiłam jedno z opakowań. Dziś cieszę się wszystkimi smakami na raz i śmiało mogę je Wam polecić 😉

Płatki zbożowe Lubella są ciekawym urozmaiceniem codziennych śniadań. Dzięki nim nasze posiłki będą zróżnicowane i dostarczą nam cennych wartości odżywczych. Spośród czterech smaków znalazłam swojego ulubieńca, ale nie chcę Wam nic sugerować i to Wam zostawiam wybór 🙂


Specjalnie dla Was przedstawiam wszystkie rodzaje płatków i inspiruję do przygotowania pysznej i pożywnej sałatki z płatkami zbożowymi – u mnie sprawdziła się jako doskonały lunch do pracy. Do jej przygotowania potrzebujecie zaledwie kilka minut, bowiem żadnych składników sałatki nie trzeba wcześniej obrabiać.


Rodzaje płatków:


Płatki ryżowe – dla lekkości

Co zawierają?

  • lekkie płatki ryżowe
  • crunch ryżowy, czyli chrupiące musli
  • suszona, słodzona żurawina

Płatki ryżowe nie zawierają glutenu, a są bardzo bogate w żelazo. Mają bardzo małą zwartość tłuszczu, dlatego też zalecane są dla osób, chcących się pozbyć nadmiaru wagi. Płatki ryżowe są także doskonałym produktem dla alergików.

ryzowe ryzowe2


Płatki żytnie – dla sylwetki

Co zawierają?

  • płatki żytnie
  • puff – dmuchane ziarno żyta w polewie miodowej
  • czarna porzeczka liofilizowana (mniam!)

Płatki żytnie zawierają dużą ilość błonnika oraz składników mineralnych (magnezu, żelaza, wapnia, potasu). Błonnik zapobiega zaparciom i korzystne działa na cały proces przemiany materii. Obniża on także cholesterol we krwi.

zytnie zytnie2


Płatki jęczmienne – dla chrupania

Co zawierają?

  • płatki jęczmienne
  • crunch jęczmienny, czyli chrupiące musli
  • prażone ziarna dyni i słonecznika

Płatki jęczmienne są bogate w mikroelementy pozytywnie wpływające na nasze zdrowie, takie jak fosfor, błonnik, wapń i tak samo jak płatki żytnie pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Dodatkowo zawierają niacynę, która ma pozytywny wpływ na wygląd skóry i włosów.

jeczmienne jeczmienne2


Płatki pszenne z otrębami – dla przyjemności

Co zawierają?

  • płatki pszenne z otrębami
  • puff – czyli dmuchane ziarno
  • płatki w czekoladzie

Pszenica bogata jest w białko, witaminy z grupy B oraz naturalny błonnik.

pszenne pszenne2


 

Przepis na sałatkę z płatkami żytnimi

Drukuj przepis
Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut

Składniki

  • garść roszponki
  • połowa serka camembert
  • połowa gruszki
  • kawałek granata
  • pół garści płatków żytnich Lubella
  • olej rzepakowy z dodatkiem orzechów arachidowych

Przepis

1

Roszponkę wykładamy na talerz i po kolei dodajemy składniki.

2

Gruszkę i camemberta kroimy w kawałki.

3

Z granatu wydobywamy "pestki owocowe".

4

Całość posypujemy płatkami i polewamy olejem.

Porady

Można użyć do polania także oliwy z oliwek.

salatka-z-platkami

salatka-z-platkami_3

salatka-z-platkami_2

*Wpis powstał we współpracy z marką Lubella
  
    

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Gosia
    04/12/2016 at 15:25

    Jeszcze się nie natknęłam na te płatki. Twoje propozycje z ich wykorzystaniem są bardzo kuszące 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      05/12/2016 at 10:15

      Dziękuję 🙂
      Sałatka jest bardzo fajna!
      ps. ja te płatki widziałam między innymi w Żabce 😉

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top