Śniadania

Omlet ze szczypiorkiem, serem i pomidorami

Omlet na śniadanie bardzo często robiła moja mama, jednak w wersji słodkiej z powidłami śliwkowymi. Dziś był czas na przypomnienie dzieciństwa i zrobiłam podobny, w wersji wytrawnej.

Składniki

– 2 jajka

– kilka pomidorków koktajlowych

– plaster żółtego sera

– odrobina szczypiorku

– szczypta mąki

– sól i pieprz

– olej do smażenia

Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich żółtka i mąkę, delikatnie mieszając, aby masa nie opadła. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni, a w międzyczasie kroimy szczypiorek i pomidorki na pół. Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, wylewamy masę na patelnie. W momencie kiedy omlet delikatnie się podsmaży, dodajemy na jego jedną połowę (o tak) ser, pomidory i szczypiorek. Następnie próbujemy omleta złożyć w pół. Przy pierwszym razie może być to dość trudne. Ważne jest, aby przekładając ciasto, delikatnie je przytrzymać szpatułką, aby ciasto się podsmażyło i zostało w takiej formie. Kiedy uda nam się złożyć omlet, przewracamy go na drugą stronę i jeszcze minutę, dwie smażymy.

Podajemy ze świeżym szczypiorkiem, pomidorami, posypane solą i pieprzem.

_DSC1273a


_DSC1263a

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top