Śniadaniowe placki z jogurtem to przepis dla łasuchów oraz osób, które w kuchni cenią prostotę i łatwość przygotowania. Placuszki będą smakować doskonale same, bez dodatków, jak i z każdym dżemem, owocami, kefirem, jogurtem czy serkiem homogenizowanym. Do ich zrobienia potrzebujecie kilku składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej lodówce. Z poniższej porcji ciasta wyjdzie Wam około 12 śniadaniowych, lekkich placuszków jogurtowych. Smażcie je na dobrze rozgrzanym oleju, po kilka minut z jednej strony i podajcie kiedy są jeszcze ciepłe. Placuszki mogą być także dobrym pomysłem na drugie śniadanie, śmiało możecie je włożyć do lunchboxa 🙂 Smacznego!
Zobacz też:
Pełnoziarniste placuszki z borówkami
Placuszki z banana i płatków owsianych
Placuszki z dyni
Przepis na śniadaniowe placki z jogurtem
Drukuj przepisSkładniki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 8 g cukru z wanilią
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Przepis
Jogurt, mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia umieszczamy w misce. Mieszamy rózgą do dokładnego połączenia się składników.
Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju. Nakładamy placuszki na patelnię łyżką. Smażymy na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony do zrumienienia.
0 komentarzy