Placuszki z banana i płatków owsianych to placuszki, które zrobione są wyłącznie z trzech bazowych składników! Przygotowuje się je za pomocą blendera, aby miały gładką i puszystą konsystencje. Idealne na leniwe, weekendowe śniadania. Smakują doskonale z syropem klonowym i owocami – świeżymi, jak i mrożonymi. Można również podawać je z jogurtami wszelkiego typu lub z dżemem. Takie placuszki możecie z powodzeniem zabrać do pracy na drugie śniadanie, są smaczne na ciepło, jak i na zimno. Placuszki z banana i płatków owsianych przygotowuje się w około 15 minut. Z podanych proporcji wyjdzie około 14 placuszków. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu – gwarantuję, że każdy wielbiciel słodkich śniadań będzie zachwycony 🙂 Smacznego!
Zobacz też:
Owocowy deser z nasionami chia
FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami
Przepis na placuszki z banana i płatków owsianych
Drukuj przepisSkładniki
- 90 g płatków owsianych
- 3 jajka
- 230 g banana (2 duże banany)
- olej rzepakowy do smażenia
Przepis
Płatki łączymy z jajkiem i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy do nich pokrojone w kawałki banany - blendujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje placuszków za pomocą łyżki do lodów/małej łyżki wazowej.
Placuszki smażymy po 2-3 minuty z jednej strony, aż się zrumienią. Smażcie je na średnim ogniu, aby się zbytnio nie przypaliły.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: syropem klonowym, jogurtem, owocami.


0 komentarzy