Guacamole to meksykański dip przyrządzany na bazie awokado z dodatkiem papryczki chili, czosnku, soku z limonki, kuminu, oliwy z oliwek i czerwonej cebuli. Dzięki łatwej dostępności awokado, guacamole stało się powszechną przekąską. Ja najczęściej podaję dip z nachosami lub traktuję, jako pastę na kanapki lub krakersy. Guacamole wywodzi się z meksyku, gdzie jest podstawą tamtejszej kuchni. Sposobów na jego przygotowanie jest bardzo wiele, w zależności od regionu. Bardzo ważne jest, aby przy przygotowywaniu guacamole nie pominąć soku z limonki. Właśnie on sprawia, że awokado nie ciemnieje, a guacamole ma piękny, zielony kolor. Jeżeli nie macie limonki, możecie ewentualnie zastąpić ją cytryną. W przypadku pominięcia kwaśnego soku, Wasz dip zszarzeje i straci smak. Owoce awokado po obraniu szybko tracą jędrność.
Zobacz też:
Koktajl z bananem i awokado
Kanapki z awokado | 3 proste przepisy
Przepis na guacamole
Drukuj przepisSkładniki
- 2 dojrzałe awokado
- mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryczka chili
- garść kolendry/natki pietruszki
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka kminu rzymskiego (w proszku)
- sól i pieprz
Przepis
Awokado nacinamy wzdłuż, przekręcamy połówki, aby "otworzyć" owoc. Pozbywamy się pestki i wyjmujemy miąższ dużą łyżką. Jeżeli awokado jest odpowiednio dojrzałe, będzie to bardzo łatwe. Rozgniatamy awokado widelcem.
Czerwoną cebulę, czosnek oraz chili siekamy na drobną kostkę. Dodajemy do awokado. Następnie dodajemy sok z limonki, oliwę z oliwek oraz kmin rzymski. Dokładnie mieszamy.
Na samym końcu dodajemy posiekaną kolendrę/natkę oraz doprawiamy solą i pieprzem.
0 komentarzy