Na szybko/ Przekąski

Guacamole – jak zrobić?

Guacamole to meksykański dip przyrządzany na bazie awokado z dodatkiem papryczki chili, czosnku, soku z limonki, kuminu, oliwy z oliwek i czerwonej cebuli. Dzięki łatwej dostępności awokado, guacamole stało się powszechną przekąską. Ja najczęściej podaję dip z nachosami lub traktuję, jako pastę na kanapki lub krakersy. Guacamole wywodzi się z meksyku, gdzie jest podstawą tamtejszej kuchni. Sposobów na jego przygotowanie jest bardzo wiele, w zależności od regionu. Bardzo ważne jest, aby przy przygotowywaniu guacamole nie pominąć soku z limonki. Właśnie on sprawia, że awokado nie ciemnieje, a guacamole ma piękny, zielony kolor. Jeżeli nie macie limonki, możecie ewentualnie zastąpić ją cytryną. W przypadku pominięcia kwaśnego soku, Wasz dip zszarzeje i straci smak. Owoce awokado po obraniu szybko tracą jędrność.

Zobacz też:

Koktajl z bananem i awokado

Kanapki z awokado | 3 proste przepisy

Przepis na guacamole

Drukuj przepis
Porcji: 1 miseczka Czas gotowania: 10 minut

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryczka chili
  • garść kolendry/natki pietruszki
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka kminu rzymskiego (w proszku)
  • sól i pieprz

Przepis

1

Awokado nacinamy wzdłuż, przekręcamy połówki, aby "otworzyć" owoc. Pozbywamy się pestki i wyjmujemy miąższ dużą łyżką. Jeżeli awokado jest odpowiednio dojrzałe, będzie to bardzo łatwe. Rozgniatamy awokado widelcem.

2

Czerwoną cebulę, czosnek oraz chili siekamy na drobną kostkę. Dodajemy do awokado. Następnie dodajemy sok z limonki, oliwę z oliwek oraz kmin rzymski. Dokładnie mieszamy.

3

Na samym końcu dodajemy posiekaną kolendrę/natkę oraz doprawiamy solą i pieprzem.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top