Inspiracje/porady/ Lifestyle

Idealna herbata – jak zaparzyć?

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)

W czynności parzenia herbaty kryje się bardzo dużo sekretów i tradycji. Aby herbata była smaczna oraz posiadała swoje właściwości zdrowotne, musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Ważny jest przede wszystkim gatunek herbaty i jego jakość, a także odpowiednia woda do zaparzania. Przy okazji delektowania się herbatami TET, chciałabym przybliżyć Wam kilka wskazówek dotyczących przygotowywania idealnego naparu oraz zdradzić kilka ciekawostek 🙂


Jaką wodę wybrać do zaparzania herbaty?
Woda z kranu może zawierać sporą ilość soli mineralnych, co wpłynie negatywnie na smak herbaty. Najlepiej używać do zaparzania wody przefiltrowanej, bądź mineralnej niegazowanej.


Ile czasu zaparzać herbatę?
Herbata czarna
Parzenie – ok. 3-5 minut; woda o temperaturze 98 stopni.
Dobrze zaparzona herbata ma na powierzchni pianę. Ma intensywny smak, aromat i nie posiada goryczy.
Herbata zielona
Parzenie – ok. 1-3 minut; woda o temperaturze 75 stopni.
Herbaty zielonej nie możemy trzymać zbyt długo w dzbanku/kubku, ponieważ parzona dłużej nabiera goryczy. Ten rodzaj herbaty możemy zaparzać kilkukrotnie.
Herbata biała
Parzenie – ok. 2-5 minut; woda o temperaturze 75-85 stopni.
Herbata biała ma bardzo intensywny aromat. Do jej zaparzania powinno się używać kubków nie przesiąkniętych innymi zapachami herbat.
Herbata czerwona
Parzenie – ok. 3-5 minut; woda o temperaturze 90 stopni.
Czerwoną herbatę, tak samo jak zieloną, możemy zaparzać kilka razy.


herbata-tet4herbata-tet3Herbaty Mulled Wine i Ginger Green Tea powinny być parzone 3-5 minut w wodzie o temperaturze 98 stopni – to mniej więcej 30 sekund po zagotowaniu wody.


Herbata – co to za roślina?
Herbata to roślina Camellia Senseis, której istnieje ponad 1,5 tys. odmian, stąd też każda z herbat smakuje inaczej. Do podstawowych rodzajów herbat zaliczamy czarną, zieloną, białą, czerwoną, żółtą i oolong. Wszystkie z nich różnią się właściwościami, wyglądem oraz smakiem, co oczywiście za tym idzie, należy stosować inny sposób zaparzania. Krzewy herbaciane żyją nawet do 100 lat – pierwsze liście można zrywać już z 3 letnich krzewów. Uprawa herbaty jest wymagająca, potrzeba do niej aż 2,5 metra opadów rocznie.


herbata-tet5herbata-tet2


Angielska tradycja herbaty
Herbatę do Wielkiej Brytanii sprowadziła Katarzyna Braganca – portugalska księżniczka i żona Karola II. To właśnie ona rozkrzewiła tradycję picia herbaty wśród angielskiej arystokracji. Z biegiem czasu herbata stała się cennym ogniwem brytyjskiej kultury.


Marka TET ma dla Was konkurs, w którym do wygrania jest podróż marzeń, lot balonem czy brytyjski oldtimer na weekend! Wystarczy wypełnić ankietę o Wielkiej Brytanii i herbacianych zwyczajach Polaków oraz odpowiedzieć na pytanie konkursowe
KONKURS – sprawdź!

tet-oldtimer-3


*wpis powstał we współpracy z marką TET
  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Name
    11/02/2017 at 22:17

    „Woda z kranu może zawierać sporą ilość soli mineralnych, co wpłynie
    negatywnie na smak herbaty. Najlepiej używać do zaparzania wody
    przefiltrowanej, bądź mineralnej niegazowanej.”

    Czyli innymi słowy mineralna woda jest zła, dlatego najlepiej jej używać.
    Idiota czy pijany to napisał?

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top