Cynamonowe muffinki z jabłkiem są wręcz wymarzonym deserem na jesienno-zimowe wieczory do rozgrzewającej herbaty czy nawet wina. Cynamon w tych babeczkach jest dość wyczuwalny, a także nadaje im brązowego koloru. By zrobić te słodkie muffinki potrzebujecie tylko 10 minut na przygotowanie składników, a 30 minut na pieczenie. Także w niecałą jedną godzinę będziecie mieć gotowy, słodki deser. Co najbardziej lubię w muffinkach? Właśnie to, że są chrupiące z zewnątrz, a w środku są delikatne i mięciutkie jak chmurka. Kocham także je za prostotę przygotowania. Nie potrzebujemy miksować ciasta, odczekiwać, tylko wystarczy, że dobrze połączymy składniki, a na końcu dodamy owoce. Jak widzicie muffinki przygotowałam bez papilotek – za papilotki posłużyły mi kawałki papieru do pieczenia. Ciekawie to wygląda na babeczkach, ale także może uratować nas, w momencie kiedy skończą nam się papilotki 🙂
Sprawdźcie inne przepisy na słodkości, które znajdziecie tutaj 🙂
Niżej także podrzucam Wam szczególnie polecane muffinki:
Przepis na cynamonowe muffinki z jabłkiem
Drukuj przepisSkładniki
- 200 g jogurtu naturalnego
- jajko
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- jabłko
Przepis
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Mokre składniki łączymy z sobą czyli jogurt, jajko oraz olej.
Mieszając dodajemy mąkę, cukier, sodę, sól. Masa powinna być gładka. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodajcie odrobinę oleju.
Następnie dodajemy cynamon oraz jabłka. Dokładnie mieszamy. Masę nakładamy do papilotek.
Pieczemy w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem, około 30 minut, aż zaczną pękać na wierzchu.
*wpis powstał we współpracy z Przepisy.pl
0 komentarzy